Selak objasnio kako izgleda kad se piloti katapultiraju: Da sve MiG-ove prizemljimo? Glupost!

Region

Hoćemo li prizemljiti sve aute ako nekom stane motor? Prizemljit ćemo neko vrijeme, dok traje istraga. Avioni su ispravni, poručio je umirovljeni pilot i brigadir Ivan Selak

Legendarni umirovljeni pilot i brigadir Ivan Selak osvrnuo se na pad MIG-a nedaleko Slatine, te je objasnio kako izgleda proces kada se pilot katapultira iz letjelice.

– Zbog čega je došlo do katapultiranja utvrdit će istraga. Navodno je došlo do problema s motorom i posada je ispravno odlučila, da se ne može nastaviti let i odlučili su se katapultirati – rekao je Selak za N1.

Kaže kako je kod katapultiranja riječ o jednostavnoj proceduri.

– Treba nastojati smanjiti brzinu. Ako je došlo do otkaza motora, brzina se drastično smanjuje. Treba umsjeriti padnu točku aviona u smjeru nenaseljenog područja, što pretpostavljam da su piloti napravili. Nakon toga slijedi namještanje u sjedištu i katapultiranje. Bilo koji od pilota da povuče udvojene ručice za katapultiranje, obojica izlijeću van iz aviona i sustav dalje, bez obzira na to je li pilot pri svijesti ili ne, se odvaja mimo njegove volje, automatski. On se automatski odvaja od sjedišta i padobran se sam otvara, a na pilotu je da se nastoji prizmeljiti kako treba – objasnio je Selak.

Kaže kako se radi o sekundama te kako piloti nakon toga mogu stupiti u kontakt s onima koji za njima tragaju.

– U kompletu za preživljavanje imate radio stanicu, a ako i helikopter ima tu fekvenciju, možete stupiti u kontakt s onima koji vas traže. Možete stupiti i kontakt mobitelom, ako imate mobitel i signal – pojasnio je Selak.

Oba su pilota preživjela, u stabilnom su stanju, ali su ozlijeđeni. Selak kaže kako ozljede znaju nastati prilikom doskoka.

– Prilikom katapultiranja i doskoka ti ne biraš teren. Postoji mogućnost da ćeš pasti u šumu, na kamen, dalekovod, drvo, na neravan teren. Možeš i slomiti nogu. Ne birate mjesto doskoka kao u padobranstvu – rekao je Selak.

Selak objašnjava kako je to rizik koji dolazi uz posao pilota te da nije važno jesu li avioni stari već jesu li ispravni.

– Ovo je rizik posla. Svi će skočiti na to da su avioni stari. Ne postoje stari i novi nego ispravni i neispravni. Ja sam siguran u tehničare i inženjere HRZ-a. Nitko pametan ne bi potpisao da avion ide na let ako je neispravan. Avion je otišao na zadaću u ispravnom stanju. Ako je došlo do tehničke greške, to treba utvrditi istraga. Ovo je rizik posla. Čak i najsuvremeniji avioni F-35, poginula su tri ili četiri pilota, a nekoliko tih aviona je palo u ocean. Dakle, nije bitno koliko je avion star – rekao je Selak.

Ovrnuo se i na izjavu saborskog zastupnika Željka Sačića koji je poručio da se trebaju prizemljiti svi MiG-ovi.

Neću savjetovati Daliću koga da uvede protiv Brazila pa tako savjetujem i Sačiću da ne priča gluposti. Ako ne znaš, ne pričaj gluposti, sad nakon nesreće, ‘ajmo prizemljiti sve avione. Hoćemo li prizemljiti sve aute ako nekom stane motor? Prizemljit ćemo neko vrijeme, dok traje istraga. Avioni su ispravni – rekao je Selak.

– Svi su trenirani za ove situacije, apsolutno sve, to garantiram – zaključio je Selak.

Podsjetimo, avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.

24sata