Sa 23 GODINE Je Otišla Na OPERACIJU Jer Nije Želela Decu: “Svesna Sam Svoje Sebičnosti, Ali DECA Nisu MODNI Dodatak”

Zanimljivosti

Sa 23 GODINE je otišla na OPERACIJU jer nije želela decu: “Svesna sam svoje sebičnosti, ali DECA nisu MODNI dodatak”

Frančeska, italijanska fitnes influenserka donela je još pre pet godina odluku da se podvrgne operaciji kako ne bi došla u situaciju da ostane trudna. Iako je prošlo prilično mnogo vremena, ovo je tema o kojoj sejoš uvek raspravlja.

Ova 28-godišnjakinja odabrala je potpuno uklanjanje jajovoda kada je imala samo 23 godine. „Deca nisu samo modni dodatak: ona zaslužuju ljubav, vreme, pažnju. Za njih nema mesta u životu koji želim“, objašnjava mlada žena, a prenosi italijanski magazin Oggi.

Influenserka je u jednom intervjuu rekla da nikada nije zažalila zbog svog izbora: „Meni nisu bila dovoljna kontraceptivna sredstva. Pre operacije sam u svakoj vezi doživljavala strah od trudnoće, postala sam mrzovoljna, nikada se nisam osećala mirno i slobodno”. I dodaje: „Svesna sam svoje sebičnosti, ali u isto vreme verujem da svaka žena treba da ima pravo na izbor”. O (ne)podršci lekara kaže: „Veliki deo informacija sam dobila preko interneta, jer lekari nikada nisu bili spremni da o tome pričaju. Čak i nakon što sam postala punoletna, nailazila sam na stalno protivljenje“.

O mogućnosti da se predomisli u budućnosti, kaže: „Još uvek mogu da postanem majka, ali bez prirodne trudnoće. Imam jajnike i matericu, pa imam menstruaciju, nisam u menopauzi, mogu da se podvrgnem veštačkoj oplodnji.

Uklanjanje jajovoda

Operacija kojoj je podvrgnuta Frančeska podrazumeva uklanjanje jajovoda. Ova vrsta intervencije se obično sprovodi iz terapijskih razloga vezanih za zdravlje majke i/ili fetusa u slučaju naslednih bolesti. Operacija mlade žene naziva se “kontraceptivna sterilizacija” ili salpingektomija i motivisana je željom da se izbegne rađanje. Iz tog razloga je debata u medicinskoj zajednici veoma žestoka između onih koji su protiv i onih koji ženama ostavljaju potpunu slobodu izbora.

Stavovi lekara i društva

Italijanski ginekolog Paolo Gvarnerio ima izuzetno kritičan stav prema ovakvoj vrsti zahvata: „Ženu mlađu od 30 godina nikada ne podvrgavamo sterilizaciji, osim u izuzetnim slučajevima, jer u plodnom životu žene postoje svakakvi slučajni događaji: od slučajnog gubitka deteta, pa sve do promene partnera koji bi želeo više dece“. S druge strane, hirurg Marko Torazina, koji je operisao pomenutu influenserku, tvrdi: „Salpingektomija je operacija koja može da se uradi bez obzira na godine: dovoljno je da je osoba punoletna i da sama odlučuje. Zašto neke bolnice odbijaju da to urade? To je odluka pojedinih bolnica, ali nema zakonskih prepreka”.

Čak i kada nema zakonskih prepreka, žene koje se na ovakav izbor odlučuju često trpe osude od strane društva. Iako njihov izbor definitivno nema uticaj na ponašanje, delovanje ili osećanja drugih ljudi čini se da se uvek o ovoj temi vode burne rasprave. Kakav je vaš stav o ovoj temi?

najzena.rs