„Kao pacijenta ga razumem, ali ne kao predsednika“: Žestok odgovor Rade Trajković na uvrede Vučića

Region

“Sa takvim stanjem psihofizičkim mislim da ne bi prošao lekarsku kontrolu i dobio uverenje da je sposoban da obavlja funkciju predsednika države. Ja sam lekar i zaista pokušavam da ga razumem kao pacijenta, ali kao predsednika ne mogu”, kaže Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba i novoimenovana savetnica ministra u kosovskoj vladi Nenada Rašića, komenatrišući uvrede koje je na njihov račun izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dnevniku televizije Pink.

“Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koji su ih na to mesto postavili, misleći da će tako da unište Srbiju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju u Nacionalni dnevnik televizije Pink, govoreći o imenovanju predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Reagujući na ove uvrede, Rada Trajković u izjavi za Nova.rs kaže da je Vučić kompromitovao funkciju predsednika države.

“Mislila sam da ga pozicija predsednika obavezuje da bude normalniji. Ali, on je pukao. Potpuno je retorički kompromitovao sebe. On je to što jeste i ove njegove reči… To jeste on, međutim, problem je u tome što je on i predsednik države. A ovim nastupom je naneo veliku štetu Srbiji. Ovo je jedna agresija koja se graničila sa nekakvom dijagnozom. Sa takvim stanjem psihofizičkim,a pre svega psihičkim milsim da ne bi prošao lekarsku kontrolu i dobio uverenje da je sposoban da obavlja funkciju predsednika države. Ja sam lekar i zaista pokušavam da ga razumem kao pacijenta, ali kao predsednika ne mogu”.

Na tvrdnje da imenovanje Nenada Rašića nije u skladu sa kosovskim ustavom Trajković kaže:

“Ono što ja znam jeste da kad se na mesto ministra postavlja čovek koji nije na listi poslanika, njemu treba podrška dve trećine Srba u parlamentu. Istina je da naša lista nije bila u parlamentu do izlaska Srpske liste iz institucija. Kada su izašli iz parlamenta, pa se onda opet vratili, tada je u skupštinu ušao i jedan naš poslanik tako da on ima pravo da predloži svog kandidata i bez te dve trećine”, zaključuje Trajković.

Da podsetimo, sve je počelo odlukom kosovskog premijera Aljbina Kurtija da imenuje predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, umesto Gorana Rakića koji je do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija bio na ovoj poziciji.

Odmah se otvorilo pitanje da li je ova odluka u skladu s kosovskim ustavom, a tim povodom se oglasio portparol Evropske unije Peter Stano, koji je rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

„Od vitalnog je značaja da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa ustavom Kosova, a u ovom konkretnom slučaju pozivamo Kosovo da osigura da se poštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu“, izjavio je Stano za Tanjug.

Zatim se u Dnevnik Pinka ovim povodom uključio Vučić i izneo čitav niz uvreda na račun Nenada Rašića, Rade Trajković, ali i predstavnika EU.

nova.rs