Iz Porodilišta Je Srpkinju Dočekala Puna Kuća RODBINE: “Krvava I Ušivena Sam Ih Ugostila , A Na Kraju Su Me PONIZILI”

Zanimljivosti

Iz porodilišta je Srpkinju dočekala puna kuća RODBINE: “Krvava i ušivena sam ih ugostila , a na kraju su me PONIZILI”

Vrlo je čest slučaj da rodbina nema osećaj za ženu koja se tek porodila i da oni nepozvani dolaze u izvidnicu bez najave i bez pitanja. Tim povodom je jedna žena napisala Tvit. Porođaj se razlikuje kod svake žene. Al jedno je sigurno, ne postoji porođaj koji je lak. Jedino teže od samog porođaje je borba sa rodbinom koja očekuje da treba da bude ugošćena i domaćinski primljena u dom u koji je stigla tek porođena žena sa svojim novorođenčetom.

Međutim, šta se dešava kada izađemo kući iz bolnice i u naručju unesemo bebu u naš dom, tada najčešće očekujemo da će da bude harmonija i idila. Barem neko vreme dok se beba i mama ne oporave. Raznih je situacija, a ispovest jedne porodilje koja je izazvala lavinu komentara na društvenoj mreži Tviter. Ova prvorotka je objasnila kako se osetila kada je sva u ranama došla kući gde ju je sačeko pola familije, ali to nije ono najgore. Na kraju ćete se i vi iznervirati! Međutim, nažalost, ako je sudeći po komentarima, ovo nije redak slučaj poniženja jer i iskustvo drugih žena pokazuje to.

Korisnica ‘Mishomorka’ je na Tviteru objavila deo prepiske jedne porodilje, a pošto nije mogla da veruje, upitala je: ‘Koliko se ovo samo često događa, braćo i sestre’. Evo šta je porodilja tom prilikom otkrila:

– Kad sam se ja porodila, nakon teškog porođaja, gde smo i dete i ja jedva preživeli, nakon što su nas otpustili iz bolnice, dočekala nas je puna kuća muževljeve rodbine. Tu su osim svekrve i svekra bile i tetka, neviste, rođake. Ja, prvorotka, balava i potpuno nepripremljena na situaciju ležala sam sva krvava i držala novorođenog sina na sisi, pokušavajući sa užasnim šavom nakon epiziotomije da se namestim i nahranim ga, iako nije imao refleks za sisanje. Ja sam pokušavala, a oči su buljile u moju krvavu spavaćicu, modre ruke od infuzija, moje grudi, moje dete. Posle sam čula od nekog da je neko od prisutnih rekao da mi je kuća tom prilikom bila prljava. I sada sam ljuta na sebe samu kad se setim toga i žalim što ih sve tada nisam poslala u tri PM – piše u objavi na Tviteru, a mnogi su iskritikovali muža jer se nije udostojio da je sačeka u čistoj kući kada dolazi sa njihovom bebom.

Komentare su ostavljale žene koje su imale isti ili slično iskustvo:

– Nailazila sam na ispovesti žena koje su se iz porodilišta vraćale u punu kući i gde se od njih očekivalo da se odmah late posla, da posluže goste i skuvaju ručak. A tek priča da se porodilja vratila u bolnicu pokidanih konaca jer je mladoženja odmah hteo seks.

– Možda i nisu glupost oni običaji da se ne dolazi u goste prvih 40 dana osim majke, sestre, brata, najbližih, koji dolaze da pomognu.

– Događaće se dokle god se muževi tretiraju kao deca bez ikakvih obaveza u kući. Kada gospoda supružici počnu da ravnopravno učestvuju u roditeljstvu i kućnim poslovima i kad nauče da cene suprugu i činjenicu da im je rodila dete, svega ovoga neće biti. Do tada..

Bilo je i žena koje se pudelile tuđe iskustvo. U ovom slučaju je jedna devojka poistovetila primer svoje sestre sa ovim tvitom.

– Sestra moja je imala situaciju gde je morala dočekivati goste s muževe strane isto tako krvava i nakon poroda. Jako je često ovo.

Koliko vas užasavaju ovakve stvari i da li smatrate da bi žene trebale same da se postave da ne dolazi do ovih situacija ili rodbina da se opameti?

najzena.rs