ČEKALA DA SE PORODI, MUŽ JOJ PRESUDIO Detalji nezapamćenog zločina ispred porodilišta

Zanimljivosti

Trudnica (35) je u sredu popodne ubijena iz vatrenog oružja ispred Kliničkog centra u Prištini, gde je trebalo da se porodi. Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je ubistvo izvršio suprug.

Prištinski mediji navode da je ubijena žena ležala na Ginekološkoj klinici i čekala da se porodi. Ona je izašla u dvorište bolnice da nešto kupi, a u nju je pucao muškarac koji je sedeo ispred porodilišta.

Osumnjičeni je prvo pucao u žrtvu metkom, a nakon što je pala, nastavio je da ispaljuje nekoliko hitaca u nju – rekao je izvor za prištinsku Kohu.

“U Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova potvrđuju da je večeras oko 18 časova u dvorištu došlo do smrtnog slučaja. Policijski organi su odmah izašli na lice mesta, a prve sumnje iz policije su da se radi o ubistvu. Policija je u koordinaciji sa državnim tužiocem pokrenula uviđaj i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvetljavanja incidenta. Ostale detalje daće nadležni organi koji sprovode istrage”, saopštio je Klinički centar Kosova na Fejsbuku.

Portparolka kosovske policije Flora Ahmeti rekla je za Kohu da je žrtva imala 35 godina.

– Oko 18 časova dobili smo informaciju o mrtvom telu u dvorištu Kliničkog centra a u Prištini. Policija je odmah izašla na lice mesta, kao i lekarska ekipa koja je konstatovala smrt nastradale žene stare oko 35 godina. Na osnovu prvih informacija, reč je o ubistvu – navode iz policije.

Žena je bila u 41. nedelji trudnoće i čekala je porođaj.

Najavljen protest
Mreža kosovskih žena za sutra je, zbog ubistva trudnice, najavila protest u Prištini. Pozvali su građane da im se sutra u 16 časova pridruže na gradskom trgu.

– U snu, u svakodnevnici, u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, javnim i privatnim prostorijama, u parkovima, na ulicama, iza zidova naših domova. Nijedan prostor nije siguran za nas – njihova je glavna reakcija.

Protest organizuju kako bi, poručuju, ispoljile kolektivni bol, izrazile tugu zbog sistematskog nasilja – „gde žene ubijaju muškarci samo zato što su žene“.

Podsetile su da su samo u roku od nedelju dana, dva muškarca ubila dve žene.

– Žene su ubijene. Muškarci su ih ubili. Ubili su ih jer su ih institucije, niskim kaznama, bodrile. Ubili su ih jer kultura nekažnjivosti jača patrijahalni mentalitet – ističu.

(Koha, N1, KoSSev)