Nakon strujnog udara amputirane su mu obje ruke, a sada ponovno može zagrliti unuke

Region

Nakon strujnog udara na radnom mjestu, Felixu Gretarssonu morale su biti amputirane obje ruke u dobi od 26 godina.

On je prvi čovjek na svijetu kojemu su transplantirane obje ruke (operacija je obavljena u siječnju 2021. u Lyonu u Francuskoj). Polako se uključuje u sve životne aktivnosti, a najviše ga raduje što može zagrliti unuke.

Težak život
Električar na Islandu, stradao je od strujnog udara dok je popravljao visokonaponski vod koji opskrbljuje više od 500 domova. Dok se nalazio 30 stopa u zraku, bačen je na tlo. Vatra mu je progutala ruke, ali nije osjetio ništa. U stanju šoka nije osjećao bolove u kralježnici i vratu. Bio je u induciranoj komi tri mjeseca, a prošao je čak 54 operacije. Kako bi mu spasili život, liječnici su mu morali odsjeći obje ruke.

Ova nesreća preokrenula mu je život naglavačke. Kad su mu liječnici smanjili dozu tableta protiv bolova, postao je ovisan o drugim supstancama. Čak je pušio i travu. Sve je krenulo nizbrdo i koštalo ga je posla i veze. Zlouporaba droga oštetila mu je jetru i zakomplicirala njegovo stanje. Više nije mogao ni posjećivati ​​svoje kćeri.

Jednom je iznenada odlučio ući u centar za odvikavanje od ovisnosti. Nakon što je prevladao svoje ovisnosti, uspio je dobiti transplantaciju jetre, koja mu je jako stradala. Bio je na putu u normalniji život.

Čudo u transplantacijskoj kirurgiji
Na kraju je uspio uvjeriti francuskog kirurga Jean-Michela Dubernarda, stručnjaka u transplantacijskoj kirurgiji, da izvede dosad neviđenu transplantaciju obje ruke. Operacija, koja je trajala dugih 15 sati, obavljena je u siječnju 2021. u Lyonu.

Iako nije osjećao svoje ruke u prvih nekoliko mjeseci, sada može upravljati svojim automobilom rukama, a ne samo nogama (kako je dotad činio). Također uči normalno koristiti svoj telefon. Ranije nije imao drugog izbora nego koristiti nos ili jezik za pisanje po ekranu. Kako bi ojačao mišiće ruku, redovito ide u teretanu.

Felix još uvijek mora svladati mnoge poteškoće kako bi se vratio svojoj svakodnevnoj rutini, ali 49-godišnjak se svaki dan čudi novom životu koji je pred njim.

“Ponekad su loše stvari koje nam se dogode razlog zašto nam se dobre stvari mogu dogoditi kasnije. Da nisam izgubio ruke, danas ne bih živio u Francuskoj sa svojom ženom”, kaže Felix.

Pun je zahvalnosti za sve ljude koji su mu pomogli nakon nesreće, uključujući mnoge ljude koji su donirali kako bi mu pomogli priuštiti vrlo skupu operaciju i rehabilitaciju.

Na Instagramu je podijelio video kako obavlja svakodnevne stvari sa svojim novim rukama. Budući da nema punu snagu i pokretljivost, ponekad se muči, ali u usporedbi s tim da nema ruke, to je pravo čudo.

Ali danas mu je najveća radost, kaže, što ponovno može zagrliti svoju djecu i unuke.

saznajemo.info