Majka troje djece pobijedila rak: Liječnici su ostali u čudu

Svijet

Emily Dumler, majci troje djece je 2013. godine dijagnosticiran teški oblik raka kojeg je pobijedila rijetkom terapijom. Ona je jedna od tri osobe u svijetu koja se takvom terapijom izliječila od raka.

Za Emily Dumler (36), majku troje djece iz Kansas Cityja u SAD-u, život se preokrenuo naglavačke kada su joj 2013. godine dijagnosticirali ne-Hodgkinov limfom – jedan oblik raka koji nastaje u bijelim krvnim stanicama (limfocitima), a one su dio imunološkog sustava tijela. Nastaje u limfnom sustavu i širi se po cijelom tijelu.

Liječnici su joj davali šest mjeseci života jer joj nijedna terapija nije pomagala
– Osjećala sam se tako bespomoćno. Prestala sam kupovati novu odjeći jer nisam bila sigurna hoću li je imati vremena nositi. Prestala sam planirati odmor sa svojom obitelji jer nisam znala što će biti do ljeta, hoću li uopće do tada još biti živa. U isto vrijeme nisam željela gubiti nadu, a osjećala sam se tako nemoćno – rekla je.

Za ovu nesretnu ženu uslijedilo je čudo. Ušla je u novo kliničko ispitivanje koje se zove CAR-T terapija. Dobila je spasonosnu imunoterapiju u kojoj liječnici koriste krvne stanice da traže i uništavaju stanice raka. Tretman je bio više nego uspješan, simptomi bolesti su se povukli i već je dvije godine u remisiji. Ona je jedna od troje ljudi na svijetu kojoj je ova terapija pomogla, pišu 24sata.hr.

Danas mi je čudno kada pomislim da sam preživjela rak

– I danas mi je nekako čudno kada pomislim na to da sam preživjela rak. Čovjek nikada ne pomisli da će baš on dobiti rak, već to kao da se događa samo drugima. Nisam imala nikakve simptome, ništa za što sam se mogla uhvatiti – ispričala je, a prenosi Daly Mail.

Dodaje da je jednog dana primijetila krv u stolici, a kada je nazvala svojeg liječnika, rekao joj je da hitno ode u bolnicu. Iz bolnice nije izašla 43 dana jer njezin imunološki sustav nije proizvodio dovoljno trombocita.

Liječnici su joj rekli da je njezino zdravstveno stanje vrlo ozbiljno i da bi joj se moglo dogoditi da iskrvari od samo male ozljede.

Do 2015. godine prošla je niz testova i terapija, uključujući 50 transfuzija krvi, steroide, uklanjanje slezene, kemoterapiju… Ali, pomoći nije bilo. Tada joj je liječnik spomenuo kliničko testiranje i rekao da joj je to još jedina šansa da preživi. Bila je to slamka spasa za koju se čvrsto uhvatila.
Podvrgli su je nekim testovima i postala je odgovarajući kandidat za eksperimentalno liječenje u MD Anderson Cancer Centeru.
Iz njezine krvi su izdvojili T stanice, u laboratoriju su ih genetski modificirali, umnožili u milijune primjeraka pa vratili u njezin krvotok. T stanice genetskom modifikacijom postaju sposobne prepoznati stanice raka i uništavati ih. Receptori na njima traže čak i stanice raka koje se u tijelu mogu sakriti od imunološkog sustava.

‘Živi lijek’
Liječnici ovu terapiju nazivaju ‘živim lijekom’ – trajno promijenjene stanice koje se i dalje razmnožavaju u tijelu, u svojevrsnu vojsku obučenu za borbu protiv bolesti.

Nakon što su joj u krvotok ubacili genetski modificirane T stanice, Emily je osjetila ozbiljne nuspojave, osjetila je kao da ima jaku gripu. Dobila je visoku temperaturu, neurotoksičnost, niski krvni tlak, a broj otkucaja srca je bio velik.
Ove nuspojave su trajale 36 sati, a liječnici nisu znali što očekivati jer je i njima sve bilo novo. Nakon mjesec dana došla je u bolnicu na kontrolu i otkrila da je u remisiji. Liječnici vjeruju kako je rak ušao u remisiju nekoliko dana nakon što su joj ubrizgali te stanice u tijelo. Za njih je to čudo. Smatraju kako bi imunoterapija mogla biti budućnost liječenja raka.
Emily danas još više cijeni svaki trenutak proveden s obitelji.
Povezane objave:

saznajemo.info