Preselio se iz Londona u Srbiju: Gaji stoku i živi na srpskoj planini bez struje i vode, a ima samo jednu Novogodišnju želju (FOTO)

Region

Kada biste pitali Srbe, najčešće one mlađe, većina bi koliko sutra sela u avion i okušala sreću u svetu. Rus Gleb Fils (22) uradio je baš obrnuto. On je sa svojom porodicom došao u Srbiju, rekavši zbogom LOndonu u kojem je tada živeo, ali i rodnoj Rusiji, i svoj život sa roditeljima i sestrom nastavio baš ovde. Međutim, ono što je za njega upravo interesantno jeste to što nije izabrao bilo kakav posao niti je želeo život u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili nekom drugom velikom gradu.

Gleb je odlučio da će njegov posao biti na selu. Verovatno ste do sada na društvenim mrežama već videli simpatičnog plavog momka, koji čuva ovce i zabavlja se sa njima, a i živi od toga. On svoje dogodovštine deli na društvenim mrežama, a ljudima se baš svidelo pa je Gleb sada postao i influenser. Njegov profil na TikToku ima više od 220.000 pratilaca.

On je otkrio kako je sve i počelo, koju hranu i piće voli u Srbiji, koje mesto mu je omiljeno u našoj zemlji, kao i šta želju koju će poželeti u Novoj godini.

Došao sam u Srbiju prvi put 2010. godine, i to samo kao turista. Prošlo je mnogo vremena, čak skoro 10 godina kada sam rešio da se preselim ovde iz Londona.

U današnjem vremenu kada se svi sve češće hvataju posla u informacionim tehnologijama, ovaj mladić iz Rusije došao je u Srbiju i odlučio da se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Ima baštu i plastenik, guske, ovce, patke… Mnogima nije bilo jasno zbog čega je tako odlučio da promeni život, te je Gleb sve objasnio.

– Za to su, pre svega, zaslužni moji roditelji. Oni su poljoprivrednici, tako da sam ja tu kao njihova ispomoć. Pored toga sam i prevodilac. Sada, od kako sam u Srbiji, mogu reći da sam postao i influenser.

Iskreno, ne sećam se koja je bila prva reč koju sam naučio na srpskom, ali mogu reći da mnogo volim dve reči, a to su „čoveče“ i „ovaj“ (smeh). Što se hrane tiče, obožavam puno toga, a ako moram da izdvojim to bi onda bili prebranac, kupus salata, roštilj… dok od pića najviše volim rakiju.

Ovaj mladić ima i poruku za mlade koji žele da napuste Srbiju.

– Mislim da je to u redu. Ukoliko neko misli da treba da ide, to je njegova odluka i sasvim je u redu da se proba nešto novo. Ja sam na sličan način došao u Srbiju i volim je jer je drugačija, razlikuje se mnogo u odnosu na Rusiju i Englesku gde sam živeo. Ovde su ljudi druželjubiviji, prijatni i topli.

On je u prethodnih nekoliko godina posetio veliki broj gradova i poznatih turističkih lokacija u Srbiji, ali posebno mu se svideo jedan grad na severu Srbije.

– Moram da izdvojim Novi Sad. Uživao sam u boravku u tom gradu. Lepi hoteli, mnogo muzeja… Mnogo mi se svidela Petrovaradinska tvrđava. Obišao sam još mnogo mesta u Srbiji. Golubac je isto mnogo lep i mislim da ima najlepšu tvrđavu u čitavoj zemlji.

Pošto nam se približava Nova godina, a kao i svi, tako i on ima želje za koje bi voleo da mu se ispune u predstojećoj 2023. godini.

– Ako bih išta poželeo u Novoj godini, to je da naučim da govorim perfektno srpski jezik, da pronađem još novih prijatelja i da pronađem projekte na kojima ću raditi. Naravno da vidim sebe u Srbiji i u budućnosti, tako da uopšte ne razmišljam o odlasku, mnogo mi se sviđa ovde.

Izvor: kurir.rs