Čovjek koji pomaže drugima zapravo želi pomoći sebi – Velike mudrosti čuvenog Osha

Zanimljivosti

Kada jednom počnete vidjeti ljepotu života, ružnoća počinje nestajati. Ako život počnete vidjeti s radošću, tuga nestaje. Ne možeš imati nebo i pakao, možeš imati samo jedno. To je tvoja odluka.” – Osho.

Ne ide nam u korist uvijek naša želja da pomognemo drugima. „Budite osoba koja jeste. Ne pokušavajte biti drugi, i postaćete zreli. Zrelost je prihvaćanje odgovornosti, bez obzira na cijenu. Rizikujte sve za sebe, to je ono što je zrelost.”, Osho.

Kada želimo nekoga promijeniti zapravo želimo napraviti drugu kopiju sebe. Želimo promijeniti čovjeka jer želimo da više liči na nas i da nas bolje razumije. Što pokazuje da čovjek pati od odobravanja društva u kome se nalazi. Zreo čovjek prihvata sebe, razumije sebe, opravdava sebe…

Ne treba mu niko drugi da bi ga razumio, jer niko drugi nije bio u njegovoj koži kada je bilo najteže. “Otkrijte ko ste. U suprotnom ćete zavisiti od mišljenja ljudi koji ni sami ne znaju ko su. Dakle, kad pomažemo osobi mi zapravo želimo pomoći sebi.

Mi namećemo svoja očekivanja i stavove osobi i želimo da živi u skladu s njima. Takve ljude ne treba osuđivati jer to ne čine iz zlonamjerne namjere, već zbog nesvijesti. A najčešće se to događa u bliskim odnosima. Supruge pokušavaju prepraviti muževe, a muževi supruge.

Roditelji su nezadovoljni svojom djecom jer žele da dijete odgovara njihovim idejama o tome kakvo bi to dijete trebalo biti. Naučite prihvatiti partnera sa njegovim vrlinama i manama u vezi, jer nemamo pravo mijenjati druge ljude. Pređimo sada na drugu vrstu pomoći, koja se ne može pružiti drugima.

“Ne dajte savjete nikome, a ako imate i trunke inteligencije, ne slušajte savjete od onih koji su zbunjeni. Budite oprezni i budni, jer oni koji su zbunjeni uvijek vole savjetovati. I daju ih besplatno i velikodušno! ”- Osho.

pult24