“Mi Srbi volimo teži put da bismo došli do cilja”: Piksi ne diže belu zastavu, veruje da Orlovi mogu dalje!

Region

Da imamo dobre šanse, nemamo, ali da imamo šanse – imamo”, poručuje selektor Srbije

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi sumirao je uzbudljiv remi protiv Kameruna i pred grupom srpskih izveštača, pošto je prve impresije već izneo u kamere RTS-a i manje-više je ponovio sve što je izrekao nešto ranije – da je Srbija propustila ogromnu šansu za pobedom.

Kako objašnjavate tim koji vodi i prima dva gola iz kontranapada?

– Tačno je da smo u fazi potpune kontrole utakmice napravili dve kardinalne greške. Na ovom nivou je veoma opasno da izlazite visoko u momentu kad rival ima loptu. Te dve greške su nas koštale da ne pobedimo. Vrlo neshvatljivo i nepotrebno, tu leži negde i problem što nismo pobedili. Analiziraćemo i videti što se to nije desilo, možda pad koncentracije.

Zašto poslednjih 15 minuzta niste ubacili Vlahovića i Jovića ako su spremni?

Vlahović nije bio 100 odsto na svom nivou. Imali smo dve prinudne izmene, i to centralnih bekova Veljkovića i Pavlovića. To je dosta poremetilo neke naše ideje da ubacimo Jovića. Bilo je preopasno. Nismo bili pametni, odigrali smo dobar meč, stvorili puno šansi, ali nismo bili pametni da završimo u svoju korist.

Reakcija kod drugog gola Kameruna?

– Video sam isto kao i vi, podignutu zastavicu. Imamo VAR i odluka nije bila u našu korist, morali smo da je prihvatimo. Ali mene brine pozicija naše poslednje linije koja je bila dijagonalno poređana. Rekli su mi da nije bilo ofsajda.

Atmosfera u svlačionici sada i recept pred poslednj meč?

– Što se tiče stanja, potpuno je sve mirno i normalno. Žalimo za greškama koje su nas koštale pobede. Mislim da smo odigrali dobru i interesantnu utakmicu, dali tri gola, ali igrači ne trebaju da gube glavu. Svi osećamo frustraciju, hteli smo da dobijemo, ali smo našim glupostima vratili Kamerunu.

Prvo moramo da gledamo meč Brazila i Švajcarske, to je ono što sledi i znaćemo na čemo smo. Olako smo danas izgubili dva boda.

– Da imamo dobre šanse, nemamo, ali da imamo šanse – imamo. A mi Srbi vilimo taj teži put da bismo došli do cilja. Ova utakmica za vas koji ste gledali je bila spektakl, dobra za gledanje, ali to je fudbal. Ja ga i shvatam tako. Kad bi znao šta će unapred da se desi, onda ne bi bilio zanimljivo. Za nijansu smo bili bolji od Kameruna, ali su i oni pokazali da se ne predaju.

Šta ćete popraviti za duel sa Švajcarskom?

– Prvo moramo da vidimo kakvo je zdravstveno stanje igrača, ko će morati da igra. Nivo koncentracije mora da bude veći, mora da bude više komunikacije. Ovakve greške ne bi smele da se ponavljaju. Kada dođe Švajcarska, igraćemo najbolje što znamo, da budemo ofanzivni i pokušamo da pobedimo.

ta ste poručili igračima posle meča?

– Pružio sam svima ruku za požrtvovanost, čestitao za pokazano, zamolio ih da podignu glavu. I oni osećaju frustraciju, što je i normalno. Olako smo ostali bez pobede. Najvažnije je da se odmore, da vidimo kakvo je stanje sa povredama. Biće sastanaka po pitanju video analize, da se ukaže na neke greške. Čak i na prijateljskim utakmicama to ponašanje odbrane ne treba da se dešava. Da se izlazi visoko, a vodite 3:1. Desilo nam se to, i zato nas više boli na kraju.

Situacija sa Pavlovićem?

– Tražio je izmenu. Osetio je problem sa primicačem. Preveliki je rizik da ne dođe do teže povrede. Pretpostavljam da će uspeti da to sanira, ali jednostavno kad vam igrač traži izmenu morate da verujete da je to tako. Šteta za prinudne izmene, jer smo u glavi već imali drugačije planove.

Generalno o meču sa Kamerunom?

– Očekivao sam da pobedimo, ali se to nije desilo. Respektujem puno Kamerun jer su pokazali mentalnu snagu da se vrate posle 3:1. Znali smo da će dughim loptama pokušati da opterete našu odbranu i ta druga lopta je najopasnija. Igrali smo kao treba da igramo, ali te dve greške su posle odlučile da ne dobijemo. To su drugi i treći gol Kameruna. Umor, koncentracija, dekoncentracija, sve je to prisutno. Zadovoljn sam da su igračli pokazali novo lice u poređenju sa prvom utakmicom. Kreirali smo puno šansi, lepih akcija, opasnih sitiuacija kod gola Kameruna. Pogodimo stativu, promašimo dve šanse, damo tri gola, ali to nije bilo dovoljno. Ali sam zadovoljan karakterom kad smo preokrenuli u finišu poluvremena. Posle smo samo morali pametnije da privedemo meč kraju. Eventualno da damo još koji gol jer je sredina terena bila prazna. Tu vrstu igre mi smo morali da iskoristimo mnogo pametnije ali nismo.

(Telegraf.rs)