Andreja ima samo 14 godina, a operisana je već 25 puta: Majka je ostavila, otac brine o njoj i još dvoje dece, a žive od socijalne pomoći

Region

Andreja ima oštećenje koje ima jedno od milion dece, a zbog toga se dešavalo da ima i po 10 operacija zaredom

Mala Andreja iz Niša ima samo 14 godina, a operisana je čak 25 puta. Ona je jedna u milion dece koje se rodi bez potkoleničnih kostiju. Zbog zdravstvenog problema mora da se služi kolicima i štakama, ne može samostalno da hoda i stalno je u bolovima.

Malo godina, ali mnogo borbe i gorčine okusila je Andreja, ali i njen otac koji se sam brine o njoj i još dvoje male dece.

Njega je supruga napustila pre tri godine. Njih četvoro ostali su da žive u garsonjeri od 30 kvadrata koja je stečena u braku, a kako je stan na ime bivše supruge, kao i svi računi, ona je naložila isključenje struje. Pa je porodica živela u mraku gotovo mesec dana. Nakon tužbe koju je Goran uložio, ponovo im je uključena struja po privremenoj meri.

Goran je po zanimanju mašinski inženjer, ali, zbog bolesti deteta, nije mogao da odlazi svakodnevno na posao pa čitava porodica živi od 18.000 dinara socijalne pomoći i dečijeg dodatka od 10.000. dinara. Andreja dobija tuđu negu, ali otac taj novac mora da odvaja za ćerkine operacije koje treba da se obave u Rusiji. Do sada je, uz pomoć humanih ljudi i apela, uspeo da prikupi deo novca, ali još uvek fali dosta da bi Anrea ponovo otišla na operaciju.

– U kontaktu sam sa klinikom u Kurganu (Rusija) i preko prijatelja koji živi tamo. Čekamo da se stvore uslovi pa da Andreja ponovo ode na operaciju. Trebali smo još na proleće 2020. godine da idemo na nastavak lečenja, ali nismo zbog situacije, vanrednog stanja i nismo imali sredstva. Tada su bile planirane operacije stopala, repozicija nekih kostiju da bi kasnije moglo da se radi produživanje i ispravljanje potkolenica. Stalno trpi bolove, posebno ovo sada vreme kada se menja, konstanto je bole noge, teško joj je – kaže Goran.

Andreja ide u prvi razred srednje Umetničke škole. Ima 14 godina i rođena je bez potkoleničnih kostiju. Do sada je tri puta išla u Rusiju, a Goran i ona su tamo boravili po nekoliko meseci, jer je prema njegovim rečima, Andreja imala i po 10 hirurških zahvata zaredom. Ciklus oporavka nakon operacija je dug i bolan, a operacije i boravak u Rusiji izuzetno skupi. Andreja će morati da se podvrgne ovim zahvatima u Rusiji još nekoliko puta, jer , kako Goran kaže, „tek su na početku“.

– Nekad Andrea može sama, nekad ne može jer trpi bolove, onda moram da je nosim do petog sprata, pa onda da se vratim po kolica. Tražili smo od Grada da nam nađe neki smeštaj sa liftom ili u prizemlju, ali od toga ništa. Posle operacija je bila u gipsu i nikako nije mogla da hoda , mnogo je teško – kaže otac.

Goran je trenutno bez posla, a posao ne može ni da traži, jer brine o deci. Žive od Andrejine tuđe nege i pomoći, dečijeg dodatka i socijalne pomoći. To je kaže, malo, ali se snalaze, jer porodici pomažu i prijatelji i kum.

Andreja je dobila lično pratioca koji joj pomaže prilikom odlaska u školu. Inače je odličan đak, posebno kada je srpski jezik u pitanju, ističe otac.

Ona je čak išla na takmičenja iz srpskog, biologije i veronauke. Uspela je da na republičkom takmičenju iz veronuke osvoji treće mesto.

Da bi prohodala potrebno je još dosta novca, a za jedan odlazak u Rusiju između 25 do 30 hiljada evra, kaže Stevanović.

Pomoć za Andrejino lečenje u Rusiji može se uputiti uplatom na račun 160-6000000861800-87 na ime Andreja Stevanović.

24sedam