Što je advent i kako je povezan s Božićem?

Region

”Advent” dolazi od latinske riječi ”adventus” i doslovno znači ”dolazak”. Što je advent ili došašće i kako je povezan s Božićem?

U posljednjim tjednima godine, mnoštvo ljudi na Zapadu kupovat će adventske kalendare ispunjene čokoladicama, malene igračke i druge malene poklone. Navodno iza toga svega postoji kršćanska tradicija. No o čemu se radi? Je li Advent povezan s Božićem?

Advent je vrijeme iščekivanja
25. prosinca obilježava se rođenje Isusa Krista. Slavlje Božića prethodi razdoblju koje se naziva advent. Izraz “advent” dolazi od latinske riječi ”adventus” i doslovno znači ”dolazak”. Ovo je razdoblje iščekivanja dolaska Isusa Krista. Ovisno o crkvenoj tradiciji, razdoblje adventa započinje četiri ili šest tjedana prije Božića.

Prvi i drugi dolazak
Advent je vrijeme pripreme za dolazak Isusa Krista, no to je isto tako i razdoblje čekanja na Njegov drugi dolazak. Isus nije samo postao čovjekom kako bi spasio čovječanstvo; kada je uzašao na nebesa, obećao je da će se vratiti kako bi sudio čovječanstvu i utemeljio svoje kraljevstvo.

VIDI OVO: 7 razloga zašto trebamo slaviti Advent

Pročitajmo naprimjer Matej 24, 30-31: „I tada će se pojaviti znak Sina Čovječjega na nebu. I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele svoje s trubljom velikom i sabrat će mu izabranike s četiri vjetra, s jednoga kraja neba do drugoga“.

Oba Isusova dolaska, prvi kojeg slavimo na Božić i drugi kojeg iščekujemo, su nešto čega se prisjećamo i o čemu razmišljamo u vrijeme adventa.

Isusov dolazak u našim srcima
Postoji i ”treći” dolazak Isusa Krista o kojem kršćani posebice razmišljaju u ovom razdoblju godine. Radi se o dolasku Isusa u naša srca. Samo ako On boravi u nama, možemo biti spašeni i biti sigurni od suda.

Za to se Pavao moli u Efežanima 3, 14-19: „Zato prigibam koljena pred Ocem, od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati ljubav Kristovu koja je iznad spoznaje, da se ispunite do sve Punine Božje“.

VIDI OVO: Poruka Adventa koju svi trebaju čuti

Odbrojavanje
Postoji nekoliko praksi povezanih s adventom, poput paljenja svijeća (jedna svake nedjelje, sve do Božića) ili svakodnevne molitve ”odbrojavanja” do Božića. Odavde dolaze adventski kalendari. Originalno, oni su u sebi sadržavali kršćanske teme i imali su ”prozorčiće” za svakoga dana adventa. Svaki prozor sadržavao je biblijski stih ili molitvu, što znači da bi adventski kalendar bio kao vodič kroz ovo razdoblje i kao pomoć za razmišljanje o drugom Isusovom dolasku.

biblword.net