HAOS U KATARU Amerikancu zabranjen ulaz na stadion zbog majice koju je nosio /FOTO/

Zanimljivosti

Američki novinar Grant Val požalio se da mu nije dozvoljeno da uđe na stadion zbog majice koju je nosio.

Pokušao je da pružipodršku LGBT zajednici, ali se njegov plan izjalovio.

SAD i Vels igraju večeras u 20 časova, a američki novinar Grant Val nekoliko sati pre utakmice na Tviteru je objavio da mu je obezbeđenje zabranilo ulazak na stadion jer je nosio majicu duginih boja.

– Trenutno: Obezbeđenje odbija da me pusti na stadion na utakmicu SAD-Vels. ‘Morate da promenite majicu. Nije dozvoljeno – napisao je Val na Tviteru.

Dobio je mnogo odgovora na svoju objavu, a neki su ga napali zbog nepoštovanja zemlje u kojoj se nalazi.

– Ti si osoba bez poštovanja. Zašto ne poštuješ običaje, tradiciju i zakone zemlje u kojoj se nalaziš? – upitao ga je jedan korisnik Tvitera, dok je drugi dodao:

– Vi ste u muslimanskoj zemlji, pa šta ste očekivali?!

– Niko ti ne može zabraniti da nosiš takvu košulju kod kuće, ali ti si dobro znao u koju zemlju ideš i znao si pravila koja su postavljena. Mislim da si sam kriv – napisao mu je drugi korisnik Tvitera.

Svetsko prvenstvo ima dosta kontroverzi, ali jedna od ključnih je kršenje ljudskih prava, posebno zbog odnosa prema homoseksualnosti.

FIFA je Kataru poručila da moraju biti gostoljubivi i da moraju biti ravnopravni prema svim gostima, ali je već sada jasno da u Kataru ne odstupaju od svojih pravila.

Neki kapetani su planirali da izađu sa duginim kapitenskim trakama. Očekivalo se da će Hari Kejn to uraditi danas u meču Engleske i Irana (6:2), ali je u poslednjem trenutku promenio plan kada je saznao da bi mogao biti oštro kažnjen, čak i suspenzijom od ostatka turnir.

Engleska je dala sve od sebe da spreči Kejna da nosi kapitensku traku u znak podrške LGBT populaciji, ali je na kraju FIFA usvojila odluku Katara i zabranila isticanje takvih simbola na stadionima.

Međutim, novinarka Aleks Skot je imala takvu traku oko ruke, što je izazvalo gnev svih u Kataru, ali je uspela u onome što mnogima nije uspelo.

Što se tiče meča SAD – Vels, Amerikanci su se odlučili da ovaj meč igraju u dresovima sa ispravljenim grbom, koji bi trebalo da bude u duginim bojama.

Sve u svemu, turnir u Kataru počeo je juče, a već posle dva dana imamo mnogo nerešenih pitanja i mnogo kontroverzi.

sportal.blic