Vučić: Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji i što nisam priznao Kosovo?

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na TV Prva, gde je govorio o očekivanjima od sutrašnjeg razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali i o uvođenju sankcija Rusiji, budućnosti iskopavanja litijuma i mnogim drugim temama.

11:10
Onom ko uvede trajnu zabranu iskopavanja litijuma, treba obući ludačku košulju
Vučić je ponovio da je zabrana iskopavanja litijuma u Srbiji njegova najveća greška u proteklih 10 godina.

“To sebi ne mogu da oprostim, što sam dozvolio da neodgovorni tipovi koji su dobili ogroman novac spolja da oslabe Srbije, unište Srbiju i u to su uključile sve neznalice ovog sveta o prljavoj tehnologiji”, rekao je Vučić i dodao:

“Ja ne mogu da verujem šta smo sebi uradili, ali da promenite moje mišljenje ne možete”.

Govoreći o zahtevima dela opozicije da se uvede trajna zabrana na iskopavanje litijuma, predsednik Srbije je rekao:

“Tom bi trebalo staviti ludačku košulju, zato što se odrekao 100 milijardi, zato što se odrekao zapadne Srbije i zato što će ona da nestane. Nadam se da će za pet ili 10 godina da bude neko pametan, jer ne postoji nijedna zemlja u svetu koja se toga odrekla”.

Na pitanje da li će se sa tim projektom nastaviti, Vučić kaže:

“Ne nastavlja se ništa, ja govorim šta mislim, nit me ko sluša, nit me ko pita… Trebalo je da bude najbolja zaštita životne sredine, onako kako je u Nemačkoj, Španiji urađeno. Da se odreknete toga, to ludilo samo kod nas postoji”.

10:51
Organizovano skandiranje s tribina
Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Aleksandar Vučić je rekao:

“Sankcije mislim da nije bilo dobro da uvodimo, zato što znamo ko je sve nama uvodio sankcije. Meni nije problem da objasnim ljudima kad dođe trenutak da moramo, ali Srbija je do sada pokazala da ima dovoljno snage i pameti da izdrži. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom, odgovornijom. Neki me napadaju “Vučić tvrdoglavo insistira da ne uvedemo sankcije”, a ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i građana Srbije”, rekao je Vučić.

Govoreći o skandiranju sa tribina, za koje se kako je voditeljka rekla, smatra da dolate od pristalica klana Veljka Belivuka, Vučić je rekao:

“To je poruka građanima Srbije. Naravno, veći deo hale nije to uzvikivao, ali dovoljno je da trećina hale to viče. To je uvek organizovano. Meni je drago što se ovako pokazalo, da ljudi razumeju da meni niko ne viče Vučiću pederu zato što je Partizan oštećen u budžetu. Uz Partizan i Crvenu zvezdu ne postoji nijedan klub u Evropi koji dobija toliko novca od države. Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji? Ako je to razlog, u redu. Jesam li peder što nisam priznao nezavisno Kosovo? I to je u redu. Prihvatam, ostaću takav. Jesam li peder što smo izgradili najviše kilometara autoputeva u Evropi? Prihvatam da uzvikujete sve što treba, ali vam je svima jasno šta je razlog. Sami su napisali šta je razlog. Razlog je to što su uhapšeni koljači, ubice i narkodileri”, rekao je Vučić komentarišuću slogan “sloboda za grobare”.

10:40
Nemačko francuski predlog nismo ni prihvatili ni odbili
Što se tiče razgovora o tome kako da se unapredi francusko-nemački predlog, Vučić je rekao da nema pomaka jer nam “nisu dali šansu”.

“Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovaramo, ali prosto nisu nam dali šansu”, kaže Vučić.

10:34
Nadam se da se neće dogoditi rat
Vučić kaže da ako sutra ne dođe do dogovora, može nastati “pakao na terenu”.

“Zato što Specijalna kosovska policija nema šta da traži na Severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Srbi će čuvati svoja ognjišta”, rekao je Vučić, a na pitanje da li bi to značilo da može doći do rata, odgovara:

“Nadam se da se neće dogoditi, ali to više ne zavisi od nas. Mi smo sve učinili da to izbegnemo”.

10:29
Nikad nam neće ponuditi plan, a da u njemu nije ulazak Kosova u UN
Predsednik Srbije rekao je i da je on stalna tema i njegovih protivnika u Srbiji, ali i u okruženju.

“Gde god je potrebno da se ide protiv Srbije napraviće dogovor bez problema. Sa svim unutrašnjum teškoćama, regionalnim teškoćama idemo u Brisel. U albanskom parlemntu, u crnogorskom, jedina tema su Vučić i Srbija. A kakve veze imam? Nikakve, nego je potrebno da Srbija bude slaba. Sa svim tim idemo u Brisel. Danas čujem da postoji neki drugi plan koji je isto loš, američki, ali predviđa da ne omogućimo ulazak Kosova u UN. Gde ste videli taj plan? Dajte mi ga potpisaću ga odmah, da rešimo odnose sa Albancima, a da im ne damo ulazak u UN ? Potpisaću ga odmah. Znate kad će da nam ponude to, nikada”, rekao je Vučić.

10:20
O povratku Srpske liste u kosovski parlament i lažnim Srbima
Na pitanje da li misli da će Kurti odložiti odluku o tablicama, Vučić kaže:

“Ne mislim ništa, da je hteo da odloži bilo šta, odložio bi ranije. Mislim da je njihova ideja da Kurti tobož odloži za njih inače ispravnu odluku time što će nas da nateraju nešto što je emoguće. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu. On je hteo da postavi za poslanika u svom parlamentu nekoga ko je osvojio 30 puta manje od Srpske liste. Govorim o Radi Trajković. Pošto neki misle da se Srbi vraćaju u institucije, ne ne vraćaju se u institucije i neće da učestvuju u radu. Govorim o ljudima koje su hteli da učestvuju u njegovom paklenom planu, a on znači da lažni Srbi treba da priznaju da postoji kosovska vojska, da ukinu duplu većinu i treba da kažu da nema potrebe za ZSO i onda će nam reći s time su se saglasili srpski poslanici”, kaže Vučić.

10:08
Sastanak s Kurtijem sutra u osam
“Do kasno sinoć nismo znali, ali sad znamo da bi ujutru u osam trebalo da počnu razgovori. To znači da krenemo u četiri pola pet ujutru ili večeras kasno, kao da je važno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kad bi trebalo da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i da kažem ljudima da nisu samo tablice u pitanju. U Berlinu smo napravili tri važna sporazuma i činilo nam se da to treba da bude važan podstrek napretku naših razgovora. Taj dan u Berlinu Kurti je saopštio tri stvari zbog kojih su Srbi napustili institucije. On je saopštio da od ZSO nema ništa, što će reći da Briselski sporazum za mene ne važi. Pod dva saopštio je da u vezi tablica ima četiri faze, opomene, kažnjavanje, oduzimanje tabica i na kraju automobila. Pod tri smenio je Nenada Đurića, komandira za Sever što nema ovlašćenja. Otići ću Brisel da im ne bih dao dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije žella u nečemu da učestvuje.

10:01
Povratak Srpske liste u kosovski parlament
Samo 12 dana je trebalo poslanicima Srpske liste da se vrate u kosovski parlament, nakon odluke da predstavnici Srba izađu iz kosovskih institucija. To se desilo zbog odluke prištinskih vlasti da vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, uručuju opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje. Srpski deo kosovske policije negodovao je protiv ove odluke, a zatim je suspendovan prvi čovek policijskog regiona Sever Nenad Đurić. Zatim je ostavku dao prvo predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, pa Igor Simić u ime njihovih poslanika u kosovskoj Skupštini, a onda su institucije u Prištini redom napustili policajci, sudije, tužioci… Iako su zahtevi bili da se odustane od tablica, ali i da se počne sa formiranjem ZSO, poslanici Srpske liste su se vratili u parlament, a da se ništa od ovoga nije ispunilo.

09:54
Vučić i Kurti u ponedeljak u Briselu
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je Vučića i Kurtija da hitno dođu u Brisel kako bi pronašli “evropsko rešenje“ za pitanje registarskih tablica pre 21. novembra. U ponedeljak su kosovske vlasti najavile početak naplaćivanja kazni vlasnicima vozila koji nisu zamenili srpske tablice kosovskim. Pozivajući se na evropske izvore Radio Slobodna Evropa je objavila da će se sastanak Vučića i Kurtija održati u ponedeljak.

nova.rs