Sestre sebi ostvarile san: U BiH postoji hobitsko selo, pogledajte kako izgleda

Region

Želja da se pokrene jedna lijepa turistička priča koja će, osim porodičnog biznisa, dati priliku da se promoviše kreševski kraj i potencijali koje ima, pokazala se kao dobra

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i najmlađa Valentina, koju nismo zatekli ovom prilikom, odlučile su zajedničkim snagama i uz pomoć roditelja graditi kreševski Hobbiton, koji se sastoji od pet kućica ukopanih u zemlju i obraslih travom.

Ideja je potekla od Marije koja je željela izgraditi kućice po uzoru na one s Novog Zelanda, koje smo gledali kod Hobita, javlja BHRT.

Tražila je adekvatnu lokaciju za izgradnju kućica, ali su shvatili da, zapravo, mogu iskorisiti svoju djedovinu koja je na brežuljku. Podržale su je sestre i dvije kućice su već završene, a jedna od njih je Marijina koja nosi naziv ‘Ober’, po istoimenoj pećini u blizini Kreševa.

Tako je selo Rakova noga veoma brzo privuklo pažnju ljubitelja neobičnih i kreativnih turističkih destinacija. Dvorišta kućica su pravi mali muzeji sa mnoštvom detalja, a tako je i unutra. Svaka sestra ima svoju kućicu i svaka je tematski rađena, u skladu sa profesijom ili željama sestara, a Milijana je svoju kućicu nazvala ‘Lipa’. Preovadavaju materijali od drveta i kamena.

Tri hobitske kućice se tek grade, ali s obzirom da već imaju iskustva sa prethodne dvije, sve ide lakše i brže. Vedrana, dok čeka na izgradnju svog malog hobitskog dvorca, pomaže sestrama u uređenju već postojećih objekata i ističe da je veliko zadovoljstvo što se realizuje ovakva ideja.

Želja da se pokrene jedna lijepa turistička priča koja će, osim porodičnog biznisa, dati priliku da se promoviše kreševski kraj i potencijali koje ima, pokazala se kao dobra. Na društvenim mrežama Hobbiton je oduševio mnoge. Već su poželjeli doći da ovdje prenoće i provedu neko vrijeme, iako radovi još nisu gotovi.

”Kad bi veći broj ljudi cijenio dom više od zlata, ovaj svijet bio bi sretnije mjesto” rečenica je iz popularne Tolkinove knjige, a kada bi naš narod više cijenio svoja sela i udruženim snagama koristio njihove potencijale, Bosna i Hercegovina bi bila bogatija zemlja. Sestre Miličević odlučile su napraviti taj korak.

fokus.ba