FUP PRETRESA KB ZENICA ZBOG KORUPCIJE U PORODILIŠTIMA I AKUŠERSKOG NASILJA!?

Zanimljivosti

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) jutros su započeli pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Ovom prilikom pripadnici FUP-a izuzeli su dokumentaciju, a poseban predmet ove akcije su

Prema informacijama, pretresi se vrše na Odjeli za Hirurgiju, Ginekologiju i Porođajni odjel. Pretres i izuzimanje dokumentacije i određenih materijalnih dokaza obavljeno je a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Nezvanično, radilo se o dokumentovanju sumnje i prijave zbog “uzimanja novca” od strane pacijenata i njihovih porodica, ali za sada nije poznato više. Također, nema informacija da je bilo ko priveden ili lišen slobode.

Naime, kako piše 072info tužioci su pokrenuli istragu na osnovu dokaza o korupciji i “klaoničkim” uslovima u porodilištima, koje je otkrilo Udruženje Baby Steps

Kao odgovor na dokaze o raširenoj praksi podmićivanja i zlostavljanja u porodilištima, tužioci Zeničko-dobojskog kantona istražuju zlostavljanje majki i trudnica u bolnicama, saznaje Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača. Ovi dokazi uključuju video zapise i iskaze iz prve ruke desetina žena koje su tokom porođaja ostavljene da vrište u agoniji. Ljekari su odbijali da im pruže zdravstvenu skrb ukoliko ne daju mito.

Mogu jeidno potvrditi da pripadnici FUP-a rade na dokumentovanju slučaja pod nadzorom Tužilaštva. Mi smo im na raspolaganju za sve što traže, ali razumijete da nemamo ni pravo, ni mogućnost da komentiramo istrage, da mi iznosimo bilo kakve podatke ili ocjenjujemo radnje koje su u toku. Bitno je napomenuti da je odnos vrlo korektan i neka ljudi rade svoj posao, mi smo tu da im pomognemo, rekao je za Zenicablog direktor KBZ dr. Rasim Skomorac.

Nastavljaju se aktivnosti u sklopu ove istrage.

crna-hronika.info