OGLASILI SE IZ ZOOLOŠKOG VRTA ZAGREB O CRNOM PANTERU: TA VRSTA UOPĆE NE POSTOJI

Region

U Srbiji upozoravaju građane na crnu panteru, dok su iz Zoološkog vrta u Zagrebu poručili da crna pantera ne postoji. Životinja je prvi put viđena u blizini granice između Srbije i Hrvatske.

Javnost se uznemirila nakon što je poljoprivrednik iz Apatina Petar Sladić jučer, 11. novembra, izjavio da je vidio spomenutu divlju mačku. Uvjeren je da je riječ o, kako je rekao, crnoj panteri. Smatra da kao bivši lovac zna kakva je anatomija lokalne divljači.

“Kolega i ja sijali smo ječam, dovezao sam sjeme kamionom. U jednom trenutku iz pravca šipražja izašla je životinja za koju sam odmah rekao šta je, nije trebala biti tu. Kolega me pitao šta mi ovo gledamo, rekao sam: Veliku mačku. Išla je gracioznom hodom, vrlo dobro poznajem životinje. Išla je, nije se osvrtala, nije bježala, došla je do sredine njive, stala, pogledala prema nama, zadržala se nekoliko sekundi i otišla. Dugo sam je gledao, bili smo u nevjerici. Nema sumnje u to što sam vidio, vjerovao neko ili ne”, kazao je Sladić za N1.

Nakon toga su iz preduzeća “Vojvodinašume” upozorili građane Apatina da je na njihovom području uočena crna pantera te da budu na oprezu. Životinja je opisana kao “izrazito opasan predator” te su građani pozvani da obavijeste nadležne ako je uoče.
Mještani su mislili da je riječ o šali, ali sada nisu takvog mišljenja – smatraju da postoji realna opasnost.

Vlasnik privatnog zoološkog vrta u bivšoj Jugoslaviji i saradnik srbijanskog Zavoda za zaštitu prirode Milan Mirić Miki je ukazao da ranije u Srbiji nije bilo svjedočenja o crnoj panteri.

Ako se u ovom slučaju radi o crnoj panteri za kojom se prošle zime tragalo u Mađarskoj, a koja je prema mojim neslužbenim informacijama pobjegla iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Mada je riječ o životinji koja na našim prostorima ne postoji u slobodi, njena prilagodljivost omogućila bi joj i duže preživljavanje, posebno ako ima izvor hrane. To je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu pružiti ovakvoj vrsti predatora”, obrazložio je Mirić.

Iz Zagrebačkog zoološkog vrta su saopćili da crna pantera kao vrsta uopće ne postoji i da je najčešće riječ o jaguarima s melanizmom. U međuvremenu večeras je ponovo prijavljeno da je životinja viđena 12 kilometara od sela Sonte gdje je prvi put primijećena.

crna-hronika.info