PONOS MOSTARA NESTAO U SEKUNDI+AAA- ‘GLEDAM I NE VJERUJEM, MOZAK NE PRIHVAĆA!’ Snimio rušenje mosta: Nedžadova kamera sada je u muzeju

Region

Stari most bio je simbol Mostara, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu kojega je 1566. godine dao sagraditi Sulejman Veličanstveni.

Sve do 9. studenog 1993. bio je ponos Mostaraca koji je zbog ljepote i trajnosti oduzimao dah slučajnim prolaznicima.

A onda je srušen
Stari most postao je žrtvom rata čije “ubojstvo” do danas niti bošnjačka, a niti hrvatska snaga koje su tada bile u sukobu nisu otvoreno priznale, pa je tako do danas, unatoč oslobađajućoj presudi koja je zaključila da je most bio vojni cilj, Stari most ostao otvorena rak rana i prijeporno pitanje građana Mostara.

No, Haag bi bio u popriličnoj nevolji da nije bilo jedine snimke koja je svjedočila o trenucima razaranja mosta.

Nedžad Kasumović koji je u to vrijeme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH, bio je srećom dovoljno hrabar i pribran da upali svoju kameru i tako se upiše u povijest kao čovjek koji je jedini, pod kišom granata uspio snimiti raketiranje mosta.

Gledam i ne mogu vjerovati što snimam”
Iste večeri, dao je intervju za tadašnji Ratni studio Mostar:

“Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu vjerovati što snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam”, govorio je plačnim glasom u eter, promrzao i bos.

Kasumovićeva kamera danas je izložena u mostarskom muzeju.

:Dnevno.hr/S.V.