Zašto Imate Osjećaj Da Vas “Boli Kosa”

Zdravlje

Zašto imate osjećaj da vas “boli kosa”

Bol tjemjena se često ne prepoznaje kao bol, jer ne dolazi u obliku glavobolje, ne boli kao rana ili povreda. Ako na tjemenu osjećate osećaj nelagode, svraba, zatezanja i peckanja, osjećate bol tjemena.

Uzroci boli mogu biti razni, a možda ste se već suočili s boli tjemena nakon predugog nošenja kose u repu ili zbog vrućine fena za kosu. Ipak, postoje i mnogi drugi manje jasni uzroci boli… Najčešći uzroci boli u kosi su povezani s njegom i oblikovanjem kose. Nevješto rukovanje peglom za kosu i drugim vrućim alatima za oblikovanje može dovesti do opekotina.

I proizvodi za njegu kose mogu biti uzrok boli vašeg tjemena. Lak, gel, pomade, masti i suhi šamponi – njihovo taloženje na koži glave može prouzrokovati iritacije tjemena. Takođe, ako je prošlo nešto više vremena od zadnjeg pranja kose, mrtve stanice kože i sebum isto tako mogu opterećivati tjeme, prenosi Krstarica.

Ako nosite previše stegnute frizure, olabavite ih ili počnite nositi spuštenu kosu – barem na neko vrijeme. Zamijenite svoje elastične gumice za kosu onima koje manje stežu kosu, poput spiralnih gumica. Bol prouzrokovan zatezanjem možete ublažiti masažama tjemena dva do tri puta nedjeljno. Masaža se izvodi nježnim pritiscima prstiju u kružnim pokretima. Ako ne želite koristiti prste, postoje i specijalizovani masažeri za teme.

novi.ba