Ni pretjerana briga nije dobra – Zašto odrasla djeca postaju nezahvalna i odguruju roditelje

Zanimljivosti

Roditeljstvo i odgoj su uvijek bili vrlo specifične teme. Za mene lično, roditeljstvo je vrlo zagonetno i mistično.

Uvijek sam mislila, ukoliko budete roditelj koji sve pruži svom djetetu i za njega učini čak i nemoguće, da ćete dobiti zahvalno dijete. Ali izgleda da nije tako. Sve češće čujem razne priče o odnosima između djece i roditelja i iščuđavam se. Iznenađujuće stvari se dešavaju.

Moja majka se, čak i danas kada smo moja sestra i ja odrasle žene, brine da nije dala dovoljno sebe i da nam je nešto uskratila kao majka. Stalno joj ponavljamo i ubjeđujemo je da je uradila za nas i više od onog što je bilo potrebno. Ipak, uprkos svemu ona stalno priča o svojim dugovanjima prema nama.

Sjećam se kada me je jednog dana majka pozvala i zamolila da odem u bolnicu po njenu prijateljicu. Ona je slomila nogu, pa su je zadržali u bolnici. Pristala sam da odem po nju, naravno ali sam bila jako iznenađena jer sam znala ko je u pitanju. Ta žena je imala troje odrasle djece.

Tokom puta kući rekla mi je da nijedno od te troje djece nije došao da je posjeti za vrijeme njenog boravka u bolnici, a nisu mogli ni da dođu po nju da je odvezu kući jer su previše zauzeti. To je bila priča koju mi je rekla tad, ali kasnije mi je majka rekla da njena djeca šest mjeseci unazad ne komuniciraju sa njom i ne interesuju se za njen život ni na koji način.

Ona je bila mamina drugarica jako dugo, znam je čitav život i sjećam se kada je radila dva posla da bi svojoj djeci obezbjedila sve što žele. Imali su igračke, odjeću, tehnologiju, išli su na razne sportove i mnogo putovali. Kada su odrasli pomogla im je da se snađu sa stanovima.

Ona se čak i preselila iz svog velikog stana u jedan mali da bi njima bilo lakše. Mislim da joj je sad jasno da je pretjerala. „Najsigurniji način da učinite dijete nesretnim jeste da ga naučite da ni u čemu ne zna za odbijanje“ Žan Žak Ruso, pisac. Naravno, nisu sve priče ovakve.

Ima i obrnutih priča kada djeca o kojoj roditelji nisu brinuli postanu izuzetno zahvalna za sve. Bilo kako bilo, u pitanju su krajnosti. Najvažnije je, za roditelje naročito, da zauzmu zlatnu sredinu. Ne zaboravite da imate i svoje interese. Djeca trebaju pažnju i ljubav, ali ne pretjerujte. I zapamtite da su djeca zaista često nezahvalna, čak i kada im date sve.

imfpult.info