I dok Krajišnici napuštaju domovinu, Nijemac Hans Krasser s porodicom došao živjeti u Krajinu

Zanimljivosti

Iz Unsko-sanskog kantona stanovnici odlaze neprestano, a jedna od općina s najmanjim brojem stanovnika, uglavnom staraca je Bosanski Petrovac. Mladi ne vide priliku za sigurnu budućnost i većina ih svoj novi dom pronalazi u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i brojnim drugim zemljama Evrope.

Smatra se da je Bosanski Petrovac jedna od najnerazvijenijih općina u Unsko-sanskom kantonu. Već uobičajen i svima poznat trend odlaska stanovništva itekako se osjeti u ovoj općini. Ipak, nije sve tako sivo, jer dok veliki broj stanovnika napušta BiH, Bosanski Petrovac dobija i nove stanovnike. Jedan od njih je i Hans iz Njemačke, koji se u ovu općinu s porodicom doselio prije nekoliko godina.

„Dopada nam se život u Bosni i Hercegovini. Od prirode, životinja… jako lijepo je biti ovdje. Imate tu mogućnost da živite slobodno i uživate u tome. Život je jednostavniji nego u Njemačkoj”, navodi Hans.

Ipak, primjeri poput ovog su rijetki s obzirom na to da više od 60% populacije ove općine čine penzioneri.

“Malo je stanovnika u odnosu na neko prijašnje vrijeme.”

“Svako malo ispraćamo svoje i čekamo kad će nam se javiti iz Zapadne Evrope. Napravi krug kroz ovaj grad, srest ćeš 15 ljudi, jel to dovoljno za život?”

“Nije to ni od jučer ni od danas. 30 godina se ništa ne poduzima po tom pitanju. Došli smo do toga da je ostalo staračko društvo.”

Razvoj Bosanskog Petrovca većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju i u kojima je zaposleno lokalno stanovništvo. Riječ je, uglavnom, o poljoprivrednom sektoru i drvnoj industriji.

“Nema puno nezaposlenih, imamo primjera da u naše firme dolaze osobe iz drugih općina: Ključa, Drvara, Bihaća. Ne možemo reći da je privreda slaba, radi se dobro”, navodi Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Osim proizvodnje, građani Bosanskog Petrovca ističu da su njihovo najveće bogatstvo dobri međuljudski odnosi i što sva tri naroda žive skladno, u miru i toleranciji.