NJEMAČKA Oslobođena djevojčica koju je porodica držala u zatočeništvu, majci prijeti dugogodišnji zatvor

Showbizz

Majka, koja navodno ima 47 godina, mogla bi dobiti do 10 godina zatvora

Osmogodišnja djevojčica u zapadnoj Njemačkoj je oslobođena nakon što su je majka i baka i djed navodno držali zaključanu otkad je imala manje od godinu dana, ostavljajući je tako fizički nerazvijenu da se jedva mogla popeti uz stepenice.

Djevojčica, koja se u njemačkim medijima naziva samo “Maria”, vjeruje se da je većinu posljednjih sedam i po godina provela u zaključanoj sobi u kući svojih bake i djeda u Attendornu, gradu s oko 25.000 stanovnika istočno od Kölna.

“Nije upoznala gotovo ništa od vanjskog svijeta”, rekao je tužitelj Patrick Baron von Grotthuss lokalnim novinama SauerlandKurier. Doktori koji su pregledali djevojčicu nakon što je puštena 23. septembra nisu pronašli znakove fizičkog maltretiranja ili neuhranjenosti, saopćile su općinske vlasti. No, navodno je tokom pregleda rekla da nikada nije vidjela šumu, bila na livadi niti se vozila u automobilu.

Iako je djevojčica mogla pričati i hodati, Grotthuss je rekao da se “jedva mogla sama penjati stepenicama ili se kretati neravnim terenom”.

Zašto je djevojčica bila skrivana od javnosti gotovo cijeli život ostaje nejasno, jer su njena majka i baka i djed navodno odbili dati odgovore na policijskom ispitivanju. Otac djevojčice, koji se rastao od majke u vrijeme djevojčicinog rođenja, rekao je za SauerlandKurier da je pronašao poruku na vjetrobranskom staklu svog automobila kada je djevojčica imala oko šest mjeseci, u kojem je obavješten o namjeri njegove bivše partnerice da se preseli u Italiju s djetetom.

Majka, koju je tabloid Bild nazvao samo “Rosemarie G” kako bi zaštitila njenu privatnost dok je kazneni postupak u toku, obavijestila je lokalne vlasti da se preselila u Kalabriju, na jugozapadu Italije, sredinom 2015. godine. Kada je djevojčicin otac u septembru 2015. godine prijavio tijelima za skrb o mladima da je više puta vidio majku i dijete u Attendornu, ispitali su baku i djeda djevojčice po majci, ali su dobili odgovor da one žive u Italiji.

Tek su u julu ove godine lokalne vlasti ponovno istražile gdje se dijete nalazi, i to nakon što je bračni par koji živi u susjednoj općini Lennestadt dojavio policiji o glasinama da je sada osmogodišnjakinja bila godinama zatvorena kod bake i djeda u kući. Rođaci majke rekli su istražiteljima da par nikada nije živio u Italiji i da su bili dostupni putem njemačke fiksne telefonske linije, tvrdnja koja je potvrđena kada je talijanska policija 12. septembra rekla uredu za mlade u okrugu Olpe da majka i dijete nikada nisu živjeli na navedenoj kalabrijskoj adresi koju su upisali kao svoj novi dom. Jedanaest dana kasnije, nakon sudskog naloga, policija i službenici za skrb za mlade pronašli su djevojčicu u kući njenih bake i djeda

Ured javnog tužitelja u gradu Siegenu istražuje djetetovu majku, baku i djeda zbog zatvaranja i maltretiranja maloljetnika. Majka, koja navodno ima 47 godina, mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

fokus.ba