Crni panter viđen u ataru Apatina, meštani na oprezu: Pobegao iz kaveza u Mađarskoj pa dolutao?

Svijet

Petar Sladić, inače za sada jedini žitelj koji je pristao i da se identifikuje kao osoba koja je svojim očima videla ovu zver iz porodice mačaka, je i sam naglasio da je na ovakvu vrstu „popularnosti“ pristao samo zbog sigurnosti svoje porodice i suseljana

Vest da je u okolini Sonte, sela u ataru Apatina, viđena alohtona zverka, crni panter, odnosno leopard crnog krzna, zainteresovala je širu javnost, ali je unela nespokoj među žitelje ovog sela i okoline.

Petar Sladić, inače za sada jedini žitelj koji je pristao i da se identifikuje kao osoba koja je svojim očima videla ovu zver iz porodice mačaka, je i sam naglasio da je na ovakvu vrstu „popularnosti“ pristao samo zbog sigurnosti svoje porodice i suseljana, piše Dnevnik.

– Nije mi svejedno, jer se i moja deca često voze sama biciklima u okolini, po šumi i po poljima, a ako se već pažljivo krije od odraslih ljudi, nije sigurno da panter ne bi napao neko dete – motiv je Sladića za neželjenu „popularnost“.

Prema njegovim rečima, pored ličnog iskustva i susreta sa predatorom, u razgovoru sa jednim od tamošnjih lovaca koji je takođe uočio, za naše prostore nepoznatu zver, potvrdio je svoja strahovanja da se radi upravo o ovoj životinjskoj vrsti.

– Termalnim dvogledom, koji daje nešto izmenjenu sliku, ovaj lovac video životinju koja je daleko veća i od vuka, kojeg isto nema na našim prostorima, ali sa jako dugačkim repom koji odlikuje ovakvu vrstu mačaka, tako da ni on nema sumnju da se radi o, u najmanju ruku, životinji koja nije sa naših prostora – kaže Petar.

U isto vreme, ova priča je postala i predmet svakodnevnih razgovora u samoj Sonti, ali za razliku od Sladića, žitelji ovog sela mahom izbegavaju javnost ovim povodom, ali i ne kriju svoju zabrinutost.

– Pravo da vam kažem, dešavale su se i čudnije stvari, pa ne vidim što ne bih bio oprezan – kaže srednjovečni Sonćanin Ivan V. koji insistira na vlastitoj privatnosti.

– Ako sam dobro shvatio radi se o crnom leopardu koji je nekom pobegao iz kaveza u Mađarskoj pa je dolutao i dovde. Realno, moguće je, takvoj životinji nijedna druga ne može ništa, ovde su najveće zveri mesožderi šakal i ris, šume su dovoljno guste da se sakriju, a ni zime nisu kao što su nekad bile – kaže ovaj Sonćanin.

Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“, prvog privatnog zoološkog vrta i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji bi u slučaju da je priča o panteru u okolini Sonte tačna i bio jedna od nadležnih institucija, gaji dozu skepse povodom priča o opasnom predatoru.

– Iskreno i sam sam bio začuđen ovom pričom koju sam, da tako kažem iz druge ruke i sam čuo pre četiri-pet dana. Naime, o pojavi crnog pantera mi je pričao čovek koji je tvrdio da je njegov brat video ovu zver u šumama oko Apatina, ali da što zbog straha, što zbog lošeg i zastarelog telefona nije uspeo i da ga snimi – kaže Mirić, uz opasku da mu je nasumnjivija upravo činjenica što o ovoj zveri nema ranijih svedočenja.

– Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora – kaže Mirić, koji ujedno tvrdi da ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude. – U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi – kaže Milan Mirić.

Medved se pojavio i nestao
Milan Mirić – Miki se priseća potrage za odbeglim medvedom pre nekoliko godina u graničnom pojasu između Srbije i Mađarske.

– Mada niko nije prijavio beg tog medveda iz zatočeništva, on se pojavio na našem prostoru, što je isto bilo čudno, pošto ako se ne radi o odbegloj zveri iz nekog zoološkog vrta ili privatnog kaveza, ostaje jedino mogućnost da je došao sa Karpata, sa naše Tare ili iz Bosne. Isto tako kao što se pojavio tako je i nestao, a da li je jednostavno odlutao ili je ustreljen daleko od očiju javnosti zaista ne znam. U svakom slučaju pojava crnog pantera u našoj okolini jeste moguća, ali i malo verovatna – zaključuje Milan Mirić-Miki, jedan od najupućenijih u svet divljih životinja.

(Telegraf.rs)