Ovo Su Znakovi Da Biste Bolove U Leđima Trebali Shvatiti Ozbiljno

Zdravlje

Ovo su znakovi da biste bolove u leđima trebali shvatiti ozbiljno

NEUGODNA BOL uvijek je znak kojim nam naše tijelo nastoji dati do znanja da nešto nije u redu. Kad je u pitanju bol u leđima, uzroci mogu biti raznovrsni, od onih potpuno bezazlenih sve do onih koje ni slučajno ne biste smjeli ignorirati.

Prema posljednjim podacima, križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice te se procjenjuje da čak 80 posto populacije tijekom života barem jednom ima bolove u leđima ili donjem dijelu kralježnice. U nastavku vam donosimo šest mogućih uzroka bolova u leđima, ali i upozoravajuće simptome koji su jasan znak da trebate posjetiti liječnika.

Stres

Stres može uzrokovati napetost mišića i pojavu sitnih čvorova u vratu i gornjem dijelu leđa, što može biti itekako bolno. Osim toga, bolove u leđima može izazvati i anksioznost. Tehnike opuštanja, poput dubokog disanja, meditacije, redovitog istezanja i odlaska na masažu, mogu biti od velike pomoći.

Često korištenje mobitela ili rad na računalu

Dugotrajno korištenje i saginjanje nad mobitelom ili računalom po nekoliko sati dnevno jedan je od najčešćih uzroka bolova u leđima. Naime, kad je vrat u takvom položaju, ramena su pogrbljena, što stvara pritisak na kralježnicu, mijenja držanje te uzrokuje pojavu bolova. Stručnjaci preporučuju da ako već ne možete smanjiti vrijeme provedeno za mobitelom ili računalom, barem pokušate držati naprave u visini očiju te što manje saginjati glavu.

Nepravilno sjedenje

Dugotrajno sjedenje za stolom već ionako nije dobro za vašu kralježnicu, a kamoli ako još uz to imate naviku sjediti nepravilno. Naime, upravo loše držanje može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa tako što pojačava pritisak i napetost na kosti, zglobove, ligamente i diskove. Stoga je vrlo bitno voditi računa o pravilnom položaju pri sjedenju kako bi vaša kralježnica što manje patila.

Nedavno rođenje djeteta

Mnoge mlade mame imaju problema s bolovima u leđima, a taj bol najčešće je rezultat stresa pod kojim je žensko tijelo bilo tijekom trudnoće te navika stečenih prilikom brige za bebu. Primjerice, držanje djeteta većinom na jednoj strani, pogrešan položaj tijekom dizanja i pogrbljeno držanje prilikom dojenja mogu dovesti do mišićne neravnoteže koja iskrivljava kralježnicu te uzrokuje neugodne bolove.

Oštećenje diska

Diskovi između kralježaka ublažavaju teret kralježnice te na neki način imaju ulogu amortizera. Međutim, s vremenom se diskovi mogu istrošiti, pa čak i puknuti zbog prirodnog starenja, određenih pokreta ili obiteljske povijesti bolesti vezanih za problematične diskove. Ova pojava ne mora uvijek uzrokovati bolove, no ako se pojave, preporučuje se posjet liječniku.

Ozbiljni problemi sa zdravljem

 

Ozbiljniji problemi sa zdravljem također mogu imati veze s bolovima u leđima. Upala gušterače, upala bubrega ili čirevi mogu uzrokovati bolove koji se, između ostalog, mogu proširiti i na leđno područje. Većina bolova u leđima prolazi u roku od šest tjedana, ali ako bol kojim slučajem traje dulje ili se vaše stanje s vremenom samo pogoršava, obavezan je odlazak liječniku.

Kada bolove ne smijete ignorirati?

Iako u principu nijednu vrstu bolova u leđima ne bi bilo dobro ignorirati, ipak postoje neki znakovi koji upućuju na to da je problem koji se pojavio hitan za rješavanje. Primjerice, ako bolovi dulje traju ili su prejaki da biste normalno funkcionirali, sasvim je jasno da biste što prije morali posjetiti liječnika.

Isto tako, posljednja istraživanja pokazuju da bol u donjem dijelu leđa može ukazivati na rak. Točnije, to je jedan od prvih simptoma raka prostate u stadiju kada metastazira. Gotovo sve vrste karcinoma zapravo se mogu proširiti na leđa, a neke od njih, primjerice sarkom, mogu nastati upravo na području leđa ili kralježnice.

(novi.ba)