„Oćeš zolju sine, da ga dokusuriš“: Vučiću se svi smeju zbog cirkusa koji je napravio sa migovima, ovo su najbolje reakcije

Region

Odluka da se podignu migovi Vojske Srbije zbog dronova koji su navodno primećeni u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, pa je tako vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je meta brojnih šala.

Iz kabineta Aleksandra Vučića prostrujala je juče vest da su nepoznati dronovi navodno osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije na području Merdara i Raške, zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio da se podignu „migovi 29“. Kako migovi jure dronove i šta je zapravo svrha ove akcije, pitali su se brojni korisnici društvene mreže Tviter. Istine radi, štetu je jutros pokušao da ublaži Vučićev saradnik i novi ministar odbrane Miloš Vučević, koji je rekao da su migovi podgnuti kako bi patrolirali nebom, a ne da bi jurili dronove. Međutim, šteta je već napravljena, pa je tako vrhovni komandant postao tema brojnih šala.

Naš proslavljeni vaterpolista Danilo Dača Ikodinović, reagujući na ovu vest, citirao je čuvenu repliku iz filma „Lepa sela lepo gore“.

Jedan korisnik Tvitera zapitao se šta su to dronovi špijunirali.

A bilo je i onih koji pretpostavljaju da je predsednik Srbije uživao u jučerašnjem danu

Bilo je i šala na to kako je Vučić reagovao na pojavu dronova

Pojedini korisnici Tvitera su upozoravali da ipak ne bi trebalo zaboraviti da je reč o još jednoj predstavni vlasti

Jedan tviteraš podsetio je na sposobnosti predsednika da sve stigne i sve uradi

Migovima“ se ne može ići na male dronove, Vučić šalje dve poruke

Vojni analitičar Aleksandar Radić istakao je u ranijoj izjavi za Nova.rs da se lovačkom avijacijom ne može ići na male komercijalne dronove, te dodao da nema indicija da su korišćene letelice velikih dimenzija koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu situaciju za našu zemlju.

Aleksandar Radić u izjavi za portal Nova.rs ocenjuje da ovaj odluka predsednika Vučića o podizanju „migova“ predstavlja sa jedne strane poruku u kontekstu spoljne politike, a sa druge predstavlja politički marketing u domaćoj politici.

„Ovo je samo argument u spoljnoj politici, nije bitno da li je sprovedena i u kom obimu konkretna radnja, bitno je da one strane zemlje koje su relevantne za odlučivanje o Kosovu znaju da smo mi ozbiljni, a sa druge strane reč je i o domaćem političkom marketingu, gde vi šaljete poruku da ste jaki i spremni na sve, dok je realnost nešto sasvim treće“, rekao je Radić.

Kada se govori o samoj odluci predsednika Srbije da podigne „migove“, Radić je jasan – na komeracijalne dronove ne može se ići lovačkom avijacijom.

On ističe da ne veruje da se radi o dronovima neke velike sile, te da se jedino „može pričati o provokacijama nekih albanskih organizacija koje bi mogle da koriste komercijalne dronove“.

„Letelice velikih dimenzija, koje bi mogle da budu otkrivene radarima i da se na njih navede „mig“, monopol su velikih sila. Ako pođemo od procene da ovde ne radi o nekoj velikoj zemlji koja krši naš vazdušni prostor, onda bismo došli do toga da pričamo o komercijalnim malim dronovima koje bi mogli da upotrebe, recimo, Albanci. Protiv takvih letelica zapravo lovačka avijacija sa današnjim nivoom tehnologije ne može ništa da uradi, ni „mig 29″, niti bilo koji lovački avion u svetu, jer su dronovi premale letelice“, rekao je Radić za Nova.rs.

nova.rs