Sladić za sutra najavio ljetnje vrućine

VREMENSKA PROGNOZA

Dodaje kako je “suh zrak, bez bitnije oblačnosti, u skladu sa sinoptičkom situacijom koja preovladava već duži niz dana”

Meteorolog Nedim Sladić večeras je u svojoj novoj objavi na Facebooku otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje sutra.

Sladić predviđa kako će sutra u većem dijelu Bosne i hercegovine temperature zraka ići od 23 do onih pravih ljetnih 30 stepeni.

– Ujutro prisutna inverzija koja do podneva puca kao staklo. Na podnevnom vertikalnom profilu za Sarajevo prisutan je dobro izmiješan granični sloj koji doseže visinu i do dva kilometra (crvena linija koja je paralelna uz suhu adijabatu).

– Kao i danas, ubrzan rast temperatura ujutro na višim nadmorskim visinama, a potom sustizanje i u prizemlju. Jugozapadnjak, slab do umjeren, potpomoći će vertikalno miješanje slojeva s porastom temperature zraka – navodi Sladić.

Dodaje kako je “suh zrak, bez bitnije oblačnosti, u skladu sa sinoptičkom situacijom koja preovladava već duži niz dana”.

– U prizemlju je anticiklonalno polje, a po visini termobarički greben sa jugozapada. Dnevne temperature zraka u većem dijelu zemlje od 23 do 30 stepeni – stoji u Sladićevoj objavi.

fokus.ba