NIŠTA GORE OD OVE HRANE AKO IMATE BOLOVE: Tokom Menstruacije, Zaobilazite 3 Namirnice U Širokom Luku

Zanimljivosti

NIŠTA GORE OD OVE HRANE AKO IMATE BOLOVE: Tokom menstruacije, zaobilazite 3 namirnice u širokom luku

Bolovi tokom menstruacije su uobičajeni za svaku drugu ženu, ali umjesto lijekova, nekad je dovoljno malo promijeniti ishranu. Evo koje namirnice treba izbjegavati. Od neprijatnog pritiska u donjem dijelu trbuha, preko teskobe u leđima pa sve do jakih stomačnih grčeva, brojne su tegobe od kojih pate žene tokom menstrualnog ciklusa.

Da biste izbjegli ove neprijatnosti, ponekad je dovoljno da malo prilagodite ishranu, a sve brojnija istraživanja ukazuju na namirnice koje treba izbjegavati kad imate menstruaciju.

Ustanovljeno je da žene često pribegavaju takozvanoj “utješnoj hrani” kao što su čokolada, bombone ili brza jela “za ponijeti”. Potpuna greška, po mišljenju istraživača. Uz slatkiše, treba izbegavati i meso i kafu, a dobro je jesti jaja, povrće i ribu, pogotovo tunjevinu.

Suština je u savjetu da se ne konzumiraju namirnice u kojima ima omega-6 masnih kiselina, jer one pojačavaju hemijske reakcije koje utiču na grčenje materice. Samim tim, podstiču i bol. Nasuprot tome, treba jesti hranu u kojoj ima omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju upalne procese i mogu da ublaže menstrualne tegobe.

Procjenjuje se da više od polovine žena trpi bolove tokom menstruacije. Najvažnije je da žena poznaje svoje uobičajene tegobe i može da procijeni da li su se bolovi pogoršali. Ako su jači nego obično, to može biti simptom endometrioze pa treba otići kod ljekara na pregled. On je obavezan i ako primijetite neuobičajenu količinu krvi ili procijenite da vam krvarenje ometa uobičajeno svakodnevno funkcionisanje.

(novi.ba)