Evo Šta Bi Se Moglo Dogoditi Vašem Tijelu Kada Biste Svaki Dan Jeli Piletinu

Zanimljivosti

Evo šta bi se moglo dogoditi vašem tijelu kada biste svaki dan jeli piletinu

PILETINA je glavna namirnica u domovima mnogih ljudi i za to postoji dobar razlog. To je visokokvalitetni izvor proteina koji je relativno jeftin i izuzetno svestran. No ako piletinu jedete više puta nego što biste željeli priznati, možda se pitate kako to utječe na vaše tijelo.

Naravno, ako jedete isključivo prženu, pohanu i jako začinjenu piletinu, to bi mogao biti uzrok nekima od zdravstvenih problema. No, ako piletinu pripremate bez velike količine dodane masnoće, soli ili šećera, postoji nekoliko zdravstvenih prednosti koje biste mogli primijetiti.

1. Jake kosti

Čini se da kalcij i vitamin D dolaze u središte pozornosti kada se raspravlja o zdravlju kostiju. Ali proteini su ključna hranjiva tvar u prevenciji osteoporoze i održavanju vašeg kostura zdravim i snažnim. Budući da je piletina izvor visokokvalitetnih proteina, često uživanje u njoj opskrbit će vaše kosti barem jednim od mnogih važnih hranjivih sastojaka koji su im potrebni.

2. Osjećaj zadovoljstva

Uključivanje izvora bjelančevina, poput piletine, u svoj obrok može vam pomoći da se osjećate zadovoljnije i sitije, što vam može pomoći da se oduprete kasnijem pretjeranom uživanju u hrani.

3. Bolje kognitivne funkcije

Piletina sadrži kolin, hranjivu tvar koja igra značajnu ulogu u poboljšavanju pamćenja, kao i u ostalim funkcijama mozga. Podaci sugeriraju da oni koji konzumiraju više kolina imaju bolje rezultate na testovima pamćenja u odnosu na one koji nisu konzumirali puno ove hranjive tvari. Budući da piletina također sadrži vitamin B12, hranjivu tvar koja je povezana i s funkcijom pamćenja, konzumiranje ove namirnice može biti odličan odabir ako želite očuvati kognitivne funkcije.

4. Više energije

Ako patite od anemije, možda ćete se često osjećati umorno – čak i nakon dovoljne količine sna. No, ako konzumirate piletinu, mogli biste povećati razinu željeza što vam može pomoći u nadopunjavanju njegove razine.

5. Možete poboljšati zdravlje srca

Sve dok odabirete nemasne komade piletine i pripremate je bez prženja, bez dodanih masnoća i bez korištenja previše nezdravih začina, konzumacija ove namirnice može poboljšati zdravlje vašeg srca. Konkretno, ako je i piletina dio vaše uravnotežene prehrane, to može rezultirati smanjenjem “lošeg” LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.

6. Možda ćete osjetiti nedostatke hranjivih sastojaka

Prevelika konzumacija bilo koje namirnice nije dobra stvar. Kada se usredotočite na jednu namirnicu, riskirate ograničavanje drugih i propuštanje nekih važnih hranjivih sastojaka. Tako ako jedete piletinu svaki dan, možda nećete jesti druge izvore proteina poput morskih plodova, graha, mahunarki i drugih opcija koje nude jedinstvene blagodati koje piletina nema. Naravno, konzumacija piletine nije loša stvar sve dok jedete i raznu drugu zdravu hranu kako biste dugoročno spriječili nedostatak hranjivih sastojaka, piše Eat This, Not That.

: INDEX.HR/Cazin.net/