RODITELJI SAGLASNI: “VRATITE U ŠKOLU DOMAĆINSTVO, DANAŠNJA DJECA NE ZNAJU OSNOVNE STVARI”

Zanimljivosti

Djeca nam nemaju osnovne životne sposobnosti.

Djevojčice su učile kako da šiju, kuhanju, peru, upravljaju novcem i finansijama, a dječaci su učili kako da prave i popravljaju stvari, koriste alat, bušilice i pile, rade sa metalom i drvetom… Međutim, čitav koncept tradicionalne porodice se vremenom promijenio i sa tim donio pozitivne i negativne novine.

Takav ili sličan predmet uopšte nije uključen u trenutni školski sistem. Neki vjeruju da je razlog za to uklanjanje to što takav predmet nije podoban za moderne modele nastave i da se škola fokusira na stvari poput uobičajenog učenja na osnovu sposobnosti.

Sa druge strane, tu su takođe i roditelji koji se brinu da njihovoj djeci nedostaju osnovne sposobnosti da prežive na ovom svijetu kao odrasli ljudi. Nije sporno da su srpski, engleski, istorija, matematika značajni predmeti, ali svrha domaćinstva je bila da djeca uče o onim svakodnevnim stvarima potrebnim za normalno funkcionisanje – kuhanju, zdravlju, popravkama stvari i osnovnom upravljanju finansijama.

Današnje srednje škole u Sjedinjenim državama nude mogućnost izbora uže specijalizovanih predmeta iz ove oblasti, poput Hrane i prehrane ili Zdravlja i bezbjednosti, pa se takvi predmeti nisu u potpunosti izgubili iz obrazovnog sistema, ali im kvalitet konstantno opada i sve manje učenika ih bira.

Kod nas ne postoje ni u takvoj formi na bilo kom nivou formalnog obrazovanja. Mišljenje javnosti o ovoj temi je uglavnom podijeljeno – neki smatraju da je takav koncept zastario i sasvim suvišan, a drugi da bi promijenio mnogo toga u životima djece koja bi efikasno naučila kako da štede i vrijeme i novac.

A šta vi mislite?

Izvor: Infpult