PROFESOR SMISLIO PAKLENI PLAN: EVO KAKO JE UHVATIO STUDENTE DA VARAJU NA ISPITU

Zanimljivosti

Profesor kojem je dosadilo da studenti koriste svoje mobilne telefone za traženje odgovora i varanje na univerzitetskim ispitima smislio je lukav način da ih uhvati.

Studenti koji su pretpostavili da je njihov profesor star te da neće biti upoznat s najnovijim metodama varanja uhvaćeni su na djelu kada je osmislio briljantnu metodu. Student strojarstva objasnio je da je, kada su svi sjeli za polaganje završnog ispita, oko pola razreda napustilo prostoriju kako bi koristilo WC tokom testa, piše Mirror.

Student je rekao kako pretpostavlja da većina traži odgovore na svom telefonu, što ga je iritiralo, ali je ostao usredotočen i nastavio rješavati svoj test. Nakon izlaska iz ispitne dvorane, sjetio se da je u ispitu bilo i jedno posebno pitanje koje nije bilo povezano s onim što su učili na predavanjima, a koje je imalo dva dijela.

Prvi dio je, kako kaže, bio prilično lagan, ali nije znao kako riješiti drugi dio ispita pa ga je jednostavno ostavio praznim jer je donosio samo 5 bodova od ukupnih 100. Kad su svi ispiti bili ocijenjeni, njihov profesor poslao je svim studentima e-mail kako bi im objasnio svoj “pakleni plan” da uhvati one koji su varali tokom ispita.

Namjerno je učinio drugi dio nemogućim za rješavanje, a otprilike mjesec dana prije finalnog ispita nagovorio je pomoćnika u nastavi da postavi tačno pitanje online, koje je bilo jasno formulirano da bude jedinstveno – napisao je na student na Redditu.
Potom je stvorio vlastiti račun i odgovorio na pitanje pogrešno. Odgovor se na prvi pogled čini ispravnim, ali je zapravo fundamentalno manjkav i vrlo je malo vjerojatno da bi neko samostalno napravio iste pretpostavke i pogreške – dodao je student.
Od 99 studenata, njih 14 nasjelo je na trik i dalo odgovor koji je njihov nastavnik objavio na internetu. Svi su dobili ukupnu ocjenu nula i prijavljeni su univerzitetu zbog kršenja obaveze akademske časti. Njihova su imena također proslijeđena ostalim nastavnicima na odjelu, a svi studenti koji nisu varali dobili su cjelokupni broj bodova za lažno pitanje.

hayat.ba