EVO KAKO DA PRIPREMITE UKUSAN KESTEN PIRE

Uncategorized

Stigla je sezona kestena, mnogima omiljene jesenje poslastice, a koji se ubrajaju u orašaste plodove kao i bademi, lješnjaci i orasi, ali ono što ih razlikuje je niži udio masti.

Dobra je vijest i da su kesteni bogati vitaminom C i kalijumom te su odličan izvor vitamina B6.

Njihova tekstura i ukus izrazito su pogodni u kulinarstvu pa se kesten kao namirnica koristi i u slanim i u slatkim jelima – krem supa od kestena, rižoto od kestena, salate s kestenom, kreme od kestena kao prilog glavnim jelima, te poslastice kao što su torte i pite od kestena, ali najpoznatiji je u kombinaciji sa šlagom u obliku kesten-pirea.

Kako još možemo jesti kesten-pire, a da nije samo sa šlagom?
Možemo ga koristiti kao namaz koji ćemo staviti na tost ili palačinke, kao dodatak doručku u jogurtu i zobenoj kaši… Upotreba je zaista široka, a jednostavnost pripreme dodatan je razlog da prionemo u izradu kesten-pirea.

Prilikom kupovine kestena potrebnog za pripremu kesten-pire važno je da su plodovi veći, sjajne površine i da su bez rupica na ljusci. Kada ih protresemo ne bi trebalo da imaju šuplji zvuk. Nakon kupovine kestena, treba ih pravilno pripremiti za izradu pirea. Kako bi dobili 350 grama očišćenih kestena biće vam potrebno oko 500 grama sirovih. Možete ih ispeći u rerni ili ih skuhati u vodi te oguliti. Dalji postupak vrlo je jednostavan. Kuhanje kestena u mlijeku, šećeru i vaniliji te blendanje u pire cijela su filozofija ovog recepta, a tačne korake i količine donosimo u nastavku.

Recept

Sastojci:

350 g kuhanih ili pečenih kestena

480 ml vode ili mlijeka

1-2 kašike šećera

1 kašičica vanilin ekstrakta

Priprema:

Na srednje jakoj vatri miješajte mlijeko sa šećerom dok se ne otopi. Dodajte kuhane i oguljene kestene i kašičicu vanilin ekstrakta i pustite da smjesa lagano kuha 20 minuta uz povremeno miješanje, kako ne bi zagorjelo. Zatim kestene prebacite u blender i izmiksajte smjesu dok ne postane glatka, a po potrebi dodajte i mlijeko u kojem su se kesteni kuhali kako biste dobili željenu gustoću. Smjesu nakon hlađenja u frižideru čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi četiri do pet dana ili u zamrzivaču i do dva mjeseca. Poslužite u čašama uz dodatak šlaga, a po želji pospite mljevenim orašastim plodovima.

hayat.ba