DALI 800 MARAKA DEPOZIT ZA STAN, A DOBIĆE 115.000 EVRA NAZAD: Naslednici ovih stanara se baš posrećilo, evo o čemu je reč

Zanimljivosti

Žena iz Nemačke uspela je sudskom presudom da ostvari pravo na čak 115.000 evra, vezano za stan koji su iznajmljivali njeni roditelji.

Naime, njeni roditelji još su davne 1960. godine dali 800 maraka kao kaparu za najam stana u Kelnu. Vlasnici stana su taj novac uložili u deonice, a sve je bilo odobreno i ugovorom o najmu.

60 godina posle, tih 800 maraka pretvorilo se u pravo bogatstvo, ali vlasnici stana nisu hteli da isplate njihovoj ćerki iznos od 115.000 evra, koliko se nakupilo tokom godina, prenosi Fenix Magazin.

Sredinom 2018. godine ćerki bračnog para, koji je u međuvremenu preminuo, istekao je ugovor o najmu, pa je zatražila povrat depozita, uključujući i deonice. Vlasnici stana nisu pristali na taj zahtev već su joj, pozivajući se na ugovor o najmu, isplatili samo 409,03 evra, što je odgovaralo prvobitnih 800 maraka.

Žena je zbog toga odlučila da podgne tužbu 2021. godine, a okružni sud u Kelnu složio se s tužilaštvom.

Kad se proveri član 551 nemačkog građanskog zakona, stanar ima pravo na prihod od depozita na najamninu i to bez obzira na odabrani oblik ulaganja. Samim time to ne utiče samo na isplaćene dividende, već i na sve poraste cena, a sporazumi koji odstupaju od toga pravno nisu valjani.

Presuda Okružnog suda nije pravosnažna, pa vlasnici stana se još mogu žaliti.

(Kurir.rs/Večernji.hr)