Ovo je srpski policajac čija je slika obišla i oduševila svet: „Arifi, eno te na CNN-u, gleda te ceo svet“ (FOTO)

Region

Policajac čija je fotografija sa sirijskim dečakom u „očinskom“ zagrljaju izazvala talas emocija na društvenim mrežama, zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mesec dana je angažovan u Miratovcu, gde se dočekuju izbeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Ja nemam svoju, ali svaki put kad vidim tu dečicu kako beže i kako su u strahu meni je mnogo teško, često mi dođe i da zaplačem. To jeste moja profesija, ali i ja sam ljudsko biće, tako je pre sedam godina govorio Redžep Arifi.

– Kolege su mi rekle da sam izašao na CNN. Nisam ni znao da me slikaju, niti sam uopšte video tu novinarku. Kasnije su mi javili: “ Arifi, evo tebe na CNN, gleda te ceo svet!“. Sva su deca za mene ista, bez obzira na veru i naciju. To za mene nije ništa neuobičajeno, ja to radim svaki dan, rekao je tada preševski policajac Redžep Arifi.

Ne mogu da budem imun na nečiju nesreću – rekao je iskreno Arifi dodajući da je posebno tužan kada vidi patnju tog naroda.

Mnogo mi je teško kada vidim tu iznemoglu dečicu, kako jedva hodaju od umora. Kad mogu, ja ih uzmem u naručije i zagrlim – rekao je tada ne skrivajući emocije

Kolege iz Policijske uprave Vranje za Redžepa Arifija imaju samo reči hvale. Kažu da je dobar policajac, a pre svega dobar čovek i savestan radnik, pa mu iznenadna popularnost prija, ali da zbog svoje skromnosti to ne pokazuje.

Redžep je u saobraćajnoj nesreći izgubio oca, kada je imao samo šest meseci. Nije oženjen i nema svoje dece. Policajac je Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine. Njegov rođak Valjon Arifi rekao je da on uopšte nije znao da njegove slike gleda ceo svet,i na društvenim mrežama, sve dok ga o tome nije obavestio jedan od kolega, jer se njegova slika munjevito raširila na Fejsbuku i Tviteru.

Valjon Arifi kaže da Redžep nije želeo da govori o svojoj popularnosti. „Rekao je kratko da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čoveka“, kaže Valjon, koji takođe provodi vreme sa izbeglicama u Miratovcu

Tamo gde su nastale ove slike, u selu Miratovac, autobusi UNHCR-a su tada svakodnevno preuzimali veliki broj izbeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama bio tu kako bi ih zaštitio i kako bi se održao javni red i mir.

Podsetimo, slika ovog policajca koji u svom naručju drži sirijskog dečaka, uz komentar novinarke BBC „Sirijci imaju samo reči hvale za srpske policajce“, obišla je svet. Ova novinarka je postavila fotografiju na svoj nalog na Tviteru, a u opisu stoji i da izbeglice kažu da su srpski policajci „prvi koji ih ne tretiraju kao životinje“.

kurir.rs