Da Li Pijete Kafu Na Prazan Stomak? VELIKA GREŠKA, Evo Šta Se Može Dogoditi Vašem Tijelu

Zdravlje

Da li pijete kafu na prazan stomak? VELIKA GREŠKA, evo šta se može dogoditi vašem tijelu

Skupina istraživača sa Sveučilišta Nevada-Reno otkrila je da se talog kafe može koristiti kao biodizel, a vrlo vjerojatno će u bliskoj budućnosti isparenja iz vaših automobila mirisati poput svježe skuhanog cappuccina. Ali ta prva šoljica kafe koja većinu nas vraća u život, ujutro možda nije najbolji način da započnete svoj dan. Zapravo, liječnici vjeruju da je najbolje vrijeme za uživanje u kafi jeste sredina do kasnog jutra, između 9:30 i 11:30.

1. Možda se osjećate pospano.

Kafa je za mnoge od nas napitak za buđenje, ali pijenje čim se skotrljate iz kreveta može imati suprotan učinak. Kofein udvostručuje razinu hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem, što rezultira umorom. Ako dan započnete šoljicom cappuccina sa šećerom, nakon kratkog vremena možda ćete se ponovno osjećati pospano. To se događa jer naše tijelo proizvodi inzulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad razine glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije i tjeskobom.

2. Vaše tijelo može brže izgubiti bitne minerale.

Unošenje redovite doze kafe rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih esencijalnih vitamina i minerala. Može sabotirati apsorpciju željeza, magnezija i vitamina B koji su vitalni za naš živčani sistem. Previše kofeina također može izlučiti kalcij iz vaših kostiju, čineći ih slabima i lomljivima.

3. Može vam uznemiriti želudac.

Iako će vam vaš omiljeni napitak pomoći da se ujutro probudite, on vam također može dati potrebu da češće koristite kupaonicu. U stvari, neki medicinski stručnjaci čak preporučuju pijenje kafe kao način pripreme za određene preglede. Kaha aktivira naš živčani sustav, što zauzvrat utječe na debelo crijevo i može uzrokovati dijareju. Mnogi ljudi također vole dodavati mlijeko ili vrhnje u jutarnju šoljicu kafe, a budući da većina nas ima poteškoća s probavom laktoze, to može uzrokovati i nelagodu u želucu.

4. To može dovesti do debljanja.

Iako vam crna kafa može pomoći u sagorijevanju masnoća, ona također može poremetiti vaše zdrave načine spavanja. Kada se ne naspavate, osjećate se gladnije i više žudite za slatkim zalogajima. Mnogi napici od kafe, poput popularnih zaslađenih mješavina, prepuni su šećera i kalorija te mogu dovesti do viška kilograma.

5. Može pogoršati anksioznost.

Kad se ujutro probudite, razina hormona stresa obično je najviša. Budući da je kofein stimulans, vašem tijelu daje nervozan učinak, a može čak i pokrenuti napade tjeskobe kod nekih ljudi.

6. Može isušiti vašu kožu.

Budući da kafa čini da češće koristite wc, ona dehidrira vaše tijelo. Kad postanete dehidrirani, toksini teže izlaze iz tijela kroz vašu kožu. To zauzvrat isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

7. Može vam povisiti razinu šećera u krvi.

Jutarnja šoljica kafe otežava stanicama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do debljanja, pa čak i povećati rizik od kožnih infekcija.

(novi.ba)