Sud BiH osudio Asju iz Ukrajine zbog prostitucije, u zatvor će na godinu dana

Region

Nada Dalipagić, advokatica koja zastupa Zhdanovu kratko nam je nakon izricanja presude kazala da će odluku o mogućoj žalbi donijeti nakon što dobije pismeni otpravak presude

U Sudu BiH danas je izrečena presuda Asmih Zhdanovoj (60), zvanoj Asja, inače, državljanki Ukrajine kojom je oslobođena krivnje za međunarodnu trgovinu ljudima, dok je proglašena krivom za krivično djelo međunarodnog navođenja na prostituciju za što joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Nada Dalipagić, advokatica koja zastupa Zhdanovu kratko je nakon izricanja presude kazala da će odluku o mogućoj žalbi donijeti nakon što dobije pismeni otpravak presude, piše Avaz.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva BiH, koju je zastupao Oleg Čavka, Zhdanova, ali i Natalije Nachinkin (33), protiv koje se, također, vodi postupak u Sudu BiH, a koji je razdvojen, nakon što je izručena iz Mađarske se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara prošle godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali grupu ljudi radi vršenja međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

Optužene su, kako je navedeno, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

fokus.ba