KO JE LJUBICA KOJA JE DVE GODINE PLELA PRSLUK ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vunu sama ošišala sa svog stada, pa izvezla i dvoglavog orla

Region

Kažu da će teška zima zato sam svakom ministru isplela po jedne vunene čarape, to će najbolje da ih zagreje, rekla je vredna planinka uz osmeh

IVANJICA/DEVIĆI – Meštani ivanjičkog sela Devići pored svih praznika i današnji dan upisaće u svoj kalendar crvenim slovima. Nakon nekoliko decenija velikih muka osam kilometara asfalta stiglo je u njihov mesto.

To možda i nije duga deonica, ali njima znači život. Rekonstrukciju puta lično je naredio predsednik Aleksandar Vučić, jer da nije bilo njegovog naloga još uvek bi ovi planinci hodali po blatu. Prvi čovek države svečano je otvorio ovaj put i tom prilikom dobio nesvakidašnji poklon od meštanke Ljubice Blagojević koja je dve godine pelela vuneni prsluk sa njegovim inicijalima i grbom Srbije, ali imala je poklone i za ministre u Vladi.

“Kažu da će teška zima zato sam svakom ministru isplela po jedne vunene čarape, to će najbolje da ih zagreje”, kaže uz osmeh Ljubica za RINU i dodaje da je u predsednikov prlsuk uloženo puno truda, ljubavi i materijala, ali da je to njihov način da mu se zahvale za sve što je za njih učinio.

„Počela sam ga plesti kada je predsednik naredio da nam se uradi put za Deviće koji je bio u strašnom stanju. Sa zadovoljstvom sam ga radila i nadam se da ću uspeti da mu ga uručim. To je u znak zahvalnosti što je bio čovek pre svega prema nama planincima na koje je malo ko obraćao pažnju”, rekla je Ljubica uoči susreta s predsednikom.

Vodila je računa, kako kaže, o svakom detalju zato je pletnje i potrajalo tako dugo. Poklon jeste simboličan, ali je dokaz da ljudi nikad neće zaboraviti veliku stvar koja je nakon toliko godina urađena za njihov kraj.

“Načinjen je od vune koju je ošišala sa svog stada i pravo je umetničko delo. Na leđima je raznim bojama rudica majstorskim rukama izvezen veliki nacionalni grb Srbije, dvoglavi orao sa krunom, verno kao na najotmenijim tapiserijama, a isti vaz, manje veličine, ukrašava levi rever ovog ručno izrađenog odevnog predmeta”, kazala je vredna planinka.

Ova podgolisjka sela iako surova i dalje se jedna od najživljih u Zapadnoj Srbiji. Škole imaju čak oko 150 učenika, a sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu. Dok put nije bio urađen vozači u autobusu nosili su kramp da poravnaju put gde zapne da pređu, dok su dobavljači masovno otkazivali snabdevanje osnovnim namirnicama ovaj kraj.

“Hvala na divnom gestu meštanbima ovog kraja i poklonu koji sam dobio od gospođe Ljubice. Ovako će zima za nijansu biti toplija, a ja ću ovaj prelepi prsluk sigurno nositi i grejati se cele zime”, rekao je Vučić.

On je porilikom posete Ivanjici izjavio da mnogi nisu verovali da će put urađen, ali višedecinjski san meštana ipak je ostvaren. ” U proteklom periodu uradili smo više lokalnih puteva i autoputeva nego u periodu od 1979.a godine do 2019. godine.

kurir.rs