Majka ubijene Petre u Vršcu objavila fotografiju koja slama srce: Nedelju dana od stravičnog zločina

Region

Prošlo je tačno nedelju dana od kada se u Vršcu dogodio nezapamćeni zločin u kojem je Marko B. (35) udavio svoju ćerku Petru koja je imala samo 2 i po godine, a potom se obesio.

Majka Suzana je u znak sećanja na malenu objavila fotografiju iz porodilišta na kojoj leži sa njom u krevetu. Takođe je obrisala sve fotografije na kojima je bio Marko.

Ispod fotografije nanizali su se komentari podrške, a ona se zahvalila svima što su uz nju u ovim teškim danima.

Inače, u Centru za socijalni rad u Vršcu od 5. do 7. oktobra sproveden je inspekciji nadzor zbog nemilog događaja koji se u tom gradu dogodio prošle nedelje a koji je celu Srbiju digao na noge.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, naveo je ceo sled dođaja, a koji se, na kraju završio tragično.

Podsećamo da je majka ranije izjavila da je trpela nasilje od 2017. godine, ali i da nije pokrenut razvod braka.

30. april 2022. – Žrtva je prijavila policiji u Vršcu nasilje u porodici, a policija je istog dana obavestila Centar za socijalni rad u ovom gradu. Ovo je bilo prvo saznanje o nasilju u ovoj porodici. Posle ove prijave došlo se do saznanja da nasilje traje više godina, od početka zajednčkog života supružnika, odnosno od kraja 2017. godine. Utvrđeno je da su od početka zajedničkog života oni živeli u kući porodice žrtve, odnosno oni su živeli na spratu, dok je porodica žrtve živela u prizemlju objekta. Pre ovog datuma žrtva nije bila na evidenciji centra. Procenjen je visok rizik od strane policije. Tog dana izrečenja je mera prilaska i komunikacije sa žrtvom na 48 sati, a istog dana Osnovni sud na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, produžava hitne mere na 30 dana., odnosno do 1. juna 2022. godine.

4. maj 2022 – Centar za socijalni rad u Vršcu je formirao stručni tim koji podrazumeva voditelja slučaja, supervizora i pravnika koji je pružao žrtvi psihosocijalnu, savetodavnu, materijalnu i pravnu podršku u sačinjavanju tužbe za izricanje mera zaštite od nasilja.

5. maj 2022 – Slučaj je razmatran na grupi za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi OJT u Vršcu, koje ima i koordinatrsku ulogu u sprečavanju nasilja u porodici. Grupu čine predstavnici OJT, Policijske uprave i Centra za socijalni rad. U zapisniku se navodi da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici, jer postoje poremećeni partnerski odnosi i da nasilje po izjavi žrtve traje više godina. Ostaje nerešeno pitanje viđanja sa maloletnim detetom. Donet je plan zaštite i podrške kojim su određene obaveze svih navedenih subjekata. Centar je imao obavezu da upozna žrtvu o

načinu postupanja u slučaju nasilja u porodici.

25. maj 2022 – Sačinjena je od strane centra, tužba za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici. Centar je pismenim putem obavestio Policijsku stanicu Vršac i OJT o preduzetim merama, i dao je mišljenje da postoji visog rizik od daljeg vršenja nasilja u porodici. 27. maja Osnovni su u Vršci je doneo rešenje kojim se određuju mere zabrane prilaska i komuniciranja koje mogu trajati do okončanja postupka.

30. maj 2022 – Centar na zahtev Osnovnog suda u Vršcu, sačinjava mišljenje u kom se nasilje karakteriše kao fizičko, psihičko, psihološko i ekonomsko. U mišljenju se navodi da je procenjeno da su odnosi trajno poremećeni i da nasilje traje duži period, da žrtva oseća strah, te da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja.

2. jun 2022 – Centar je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad, zbog pripreme i osnaživanja žrtve za predstojeće ročište koje je zakazano za dan kasnije. Voditelj slučaja je sa žrtvom vodio razgovor o njenoj maloletnoj kćerki, koja živi sa njom i čije poveravanje nije regulisano. Voditelj je dobio usmene informacije od majke, da dete uredno viđa oca, a da ga preuzima njena majka odnosno baka deteta. Otac dete obično viđa oko 17 časova kada se vraća sa posla. U tom trenutku nije bila spremna da pokreće još jedan postupak, jer se ne oseća dovoljno spremno, te da ide na psihosocijalni tretman, a da će postupak razvoda braka pokrenuti kada na to bude spremna. Tada je navela da otac nije bio nasilan prema ćerki i da dete nije bilo pristuno kada je nasilje vršeno, te da ne želi da mu uskraćuje viđanje sa detetom jer je dete jedva čekalo da vidi oca. Majci je rečeno da obavesti Centar o ishodu suđenja.

3. jun 2022 – Doneta je presuda kojom se počiniocu zabranjuje približavanje žrtvi na udaljenosti ne manjoj od 300 metara kao i uznemiravanje svake vrste i komunikaciju na period od godinu dana. Ovog dana žrtva je došla u Centar da obavesti voditelja slučaja da je parnični postupak završen i da je sud doneo mere. Tada je navela da se oseća dobro, i da počinilac nasilja nije bio prisutan na sudu. Njoj je taj dan rećeno da će joj biti pružena pravna pomoć ukoliko želi da pokrene razvod braka. Žrtva je na ovo rekla da u aktuelnom trenutku nije na to spremna. Žrtva nasilje se posle ovog datuma više nije obraćala Centru za pomoć. Centar nije imao saznanja da počinilac krši mere niti da je pokrenut postupak razvoda braka.

27. septembar 2022 – Osnovni su u Vršcu donosi presudu da je počinilac nasilja kriv za krivično delo nasilje u porodici, i da mu se izriče uslovna osuda i utvrđuje kazna zatvora u trajanju od godinu dana, koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo. Izriče se obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi koje će trajati dok postoji potreba, ali ne duže od tri godine. Centar nije imao saznanja o toku navedenog kivičnog postupka, niti da je isti okončan, a tome je saznanja dobio tek nakon tragičnog događaja.

4. oktobar 2022 – Otac Marko B. ubio je maloletnu ćerku Petru, a potom je izvršio samoubistvo.

5. oktobar 2022 – Dan posle ubistva, Osnovni sud u Vršcu na zahtev Centra, izdaje potvrdu koja ide u prilog tome da nije pokretan postupak za razvod braka. Centar nema ovlašćenja da ograničava lične odnose roditelja i deteta bez sudske presude, pa samim tim Centar nije mogao da poveri dete ocu. Centar za socijalni rad nije vršio postupak poveravanja deteta, niti je predlgao model viđanja deteta sa ocem, jer postupak za razvoj nije ni pokrenut pred nadležnim sudom. 05 – 07. oktobra izvršen je nadzor Centra za socijalni rad i utvrđeme su određene manjkavosti, koje se pre svega odnose na to što dete nije bilo uključeno u postupak kao potencijalna žrtva iako postoji obaveza da se to uradi. Takođe uočen je problem u komunikaciji sa drugim činiocima u postupku.

(Telegraf.rs)