ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO SVAKOG DANA JEDETE BIJELI LUK? Ruski Nutricionista Otkrio Šta “Liječi”, Iznenadit Će Vas

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO SVAKOG DANA JEDETE BIJELI LUK? Ruski nutricionista otkrio šta “liječi”, iznenadit će vas

Bijeli luk je namirnica kojoj se pripisuje najviše “magičnih svojstava”. Njegov blagotvoran uticaj na zdravlje je višestruk, pomaže kod brojnih tegoba, a jedina mana (mada ne misle svi tako) mu je miris.

A evo šta bi se dogodilo ukoliko biste svakog dana jeli po čen, dva bijelog luka…

1. Normalizuje se krvni pritisak

Najveći procenat smrtnih slučajeva na svetu je usljed kardiovaskularnih bolesti. Srčani i moždani udar su samo posljedice hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska. Kao što su brojne studije pokazale, bijeli luk može da smanji krvni pritisak kada se redovno konzumira. Ali, svakako prije provjerite sa ljekarom da li preporučuje da ga uzimate svakodnevno, upozorava nutricionista.

2. Smanjuje se holesterol

Visok holesterol je takođe jedan od faktora koji utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Povišen holesterol se taloži na zidovima krvnih sudova , usljed čega se oni sužavaju, pritisak se povećava…

“Jedan od sastojaka bijelog luka, ajoen, aktivira određene enzime u krvi i uništava masne naslage”, objasnio je stručnjak.

3. Poboljšava se imunitet

Studije su pokazale da oni koji redovno jedu bijeli luk imaju 63 odsto manje šansi da “zakače” prehladu. A ako ipka podlegnu bolesti, brže i lakše se oporavljaju.

“Bijeli luk ima antibiotska svojstva, za koja nutricionisti vjeruju da su posljedica visokog sadržaja sumpora. Bijeli luk pomaže u sprječavanju prehlade jačanjem imuniteta osobe. Sve je to zbog prisustva vitamina, masti i aminokiselina u njegovom sastavu, kao i alicina, hemijskog jedinjenja koje ubija bakterije i gljivice”, napominje Aleksej Cis.

4. Podiže se energija

“U drevnoj Grčkoj, kada niko nije znao za doping, olimpijski sportisti su uzimali bijeli luk, zbog čega su imali mnogo bolje rezultate od svojih rivala. Štaviše, ova namirnica je bila korisna i za one koji se ne bave sportom, jer je smanjivala umor, povećavala produktivnost i pomogala da lakše podnesu hladnoću”, kaže doktor.

Danas je otkriveno i da konzumiranje bijelog luka povećava i izdržljivost.

5. Produžava se životni vijek

Naučnici vjeruju da je smanjenje rizika od kardiovaskularnih i zaraznih bolesti važan faktor kad je riječ o produžetku životnog vijeka, jer upravo ove bolesti su glavni uzročnici smrti. Većina hranljivih sastojaka nalazi se u svežem bijelom luku. Da biste dobili maksimalnu količinu alicina, supstance koja pomaže u uništavanju gljivica i štetnih mikroba, bijeli luk se mora isjeckati ili zgnječiti, ostaviti neko vrijeme da “diše”, a onda tek jesti.

6. Izbacuju se toksini

Opet je sumpor zaslužan za ovu zdravstvenu korist. Svojstvo bijelog luka da uklanja teške metale iz tijela testirano je na zaposlenima u fabrici baterija. Utvrđeno je da jesti bijeli luk smanjuje nivo olova u krvi za 19 odsto. Ispitanici su primjetili i poboljšanje ukupnog zdravlja: smanjile su se glavobolje i snizio krvni pritisak.

7. Poboljšava se zdravlje kostiju

Konkretne studije na ovom pitanju na ljudima još nisu sprovedene, bilo je eksperimenata samo na miševima. Ispostavilo se da kod žena bijeli luk povećava količinu estrogena, a zbog toga se smanjuje gubitak kostiju.

Naučnici su otkrili da konzumiranje bijelog luka može smanjiti nedostatak estrogena kod žena u menopauzi. A ovaj hormon je takođe povezan sa zdravljem kostiju. Međutim, to ne znači da hranu koja je bogata kalcijumom i vitaminom D treba zanemariti, napominje nutricionista.

(novi.ba)