Da li je to Vučić najavio referendum sa samo jednim pitanjem: Kosovo ili EU?

Region

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića nedvosmisleno je pokazalo da su Nemačka i Francuska dale do sada najkonkretniji predlog Srbiji – oblokirajte članstvo Kosovo u međunarodnim organizacijama, a za uzvrat ćete dobiti ubrzani ulazak u EU, kao i niz finansijskih podsticaja. Vučić je dilemu saopštio, građani su je čuli, a oni koji nisu – možda će morati da odgovore na ovo pitanje na referendumu.

Vučić je na „istorijskoj“ konferenciji za medije u Palati Srbija saopštio javnosti da su Nemačka i Francuska dale predlog za rešenje kosovskog problema. Prema tvrdnjama Vučića, ideja je da Srbija više ne stopira ulazak Kosova u međunarodne organizacije, uključujući i UN, a da će za uzvrat naša zemlja dobiti ubrzan ulazak u EU.

„Mi danas imamo predlog Nemačke i Francuske i o njemu moramo da razgovaramo. Ne možete kroz prozor da bacite predlog dva najjače zemlje, ali da li to možemo da priihvatimo, nisam siguran. Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom rešavanja Kosova i Metohija. Mi i dalje nismo ozbiljno stavili na dnevni red pitanje Zajednice srpskih opština“, podvukao je Vučić.

Kada je reč o konrektnim opcijama, predsednik je nedvosmisleno poručio – Srbiji je predloženo da dopusti ulazak Kosova u međunarodne organizacije u zamenu za ubrzan put ka EU i niz ekonomskih pogodnosti.

Time se otvara pitanje da li je Vučić na „mala vrata“ pred građane Srbije postavio za sada neformalni, a moguće i formalni referendum na kome će biti dilema – Kosovo ili EU?

Samo pre dve godine, o tome da je referendum neophodan govorio je lično predsednik:

„Da li na referendumu, ko i šta zastupa, može da prođe neko kompromisno rešenje, ja u to ne verujem. Da li sam zbog toga srećan – možda mi to olakašava poziciju. Ali da sam najsrećniji – nisam, jer do te situacije neće doći“, kazao je tada Vučić i poručio da referendum u svakom slučaju mora biti organizovan.

Istoričar Milan St. Protić naglašava da bi ovo pitanje moralo da se nađe a referendumu i da narod, kako kaže, odluči o svojoj budućnosti.

“Morao bi neki referendum da bude na kraju na balade i da ovaj narod kaže da li to hoće ili, odnosno da izabere svoju sudbinu”, smatra on.

S druge strane, Protić kaže da Ustav ne bi morao da se menja, niti je neophodno da se prethodno održi referendum o promeni najvišeg pravnog akta.

„Ovde se ne radi o priznanju Kosova i otcepljenju teritorije. To da je Kosovo sastavni deo Srbije piše u preambuli, a preambula, pravnički gledano, uopšte nije deo Ustava, jer prethodi Ustavu. Zato ona i stoji ispred naslova Ustava, a ne posle. S pravničkog stanovišta, preambula nema normativni karakter, ona ništa ne normira”, navodi Milan St. Protić.

Govoreći o tome da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da strahuje za posledice, ukoliko reši da potpiše sporazum, Protić kaže da ne želi da “ga uči pameti”.

Mislim da je to u njegovom slučaju izgubljeno vreme. Ali, s obzirom na to da će na kraju doći referendum i da će tom referendumu biti potpuno jasno između koje dve opcije građani Srbije biraju – na njima će biti da odluče. Na političarima i nosicioma vlasti je da ispregovaraju neko rešenje i izvuku maksimum koji mogu, a onda će građani doneti odluku i snositi posledice svoje odluke. Jedino što je bitno da referndum ne bude manipulacija ni na jednu, a ni na drugu stranu, već da se građanima jasno i glasno predoče prednosti i mane jednoga i drugoga i da se to pitanje formuliše tako da ne navija ni za jedno, ni za drugo rešenje“, podvlači Protić.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da ne očekuje da će Vučić građanima prepustiti odluku da reše dilemu Kosovo ili EU, te naglašava da će predsednik Srbije tu neizvesnost držati dokle god bude mogao.

„Još uvek je rano da definitivno kažemo šta je u pitanju, da li Vučić ozbiljno razmišlja nešto o Kosovu ili isključivo diže tenziju. Ta tenzija se odnosi na to da on stalno odbija formalne i neformalne papire, da mu se stalno radi o glavi. Sklon sam da u njegovim potezima gledam isključivo borbu za politički rejting, samo je popularnost na prvom mestu”, priča Popović za „Novu“.

Naš sagovornik navodi da nijedan zahtev EU nije bio protiv toga da Srbija dozvoli ulazak Kosovu u UN.

“To je model dve Nemačke, gde se Srbija I Kosovo neće priznati, ali neće se stopirati ka međunarodnim organizacijama. Sa druge strane, potencijalni referendum bi bio prilično rizičan za Vučića. Kada bi stvarno postojala opcija da se uđe u EU, verujem da bi građani pre izabrali bolji život nego Kosovo”, objašnjava direktor Centra za praktičnu politiku.

Popović navodi da Vučić igra na strah, kako bi se ljudi okupili oko lidera.

“Njemu treba da pitanje Kosovo ili EU bude otvoreno, jer ako se reši, gubi veliku mogućnost uticaja na javno mnjenje. Njega interesuje samo jača vlast, ni ljubav prema Rusiji nije zagarantovana. Kod Vučića nije bilo nikada nikakvih uverenja ili interesa“, zaključuje naš sagovornik.

nova.rs