MUSLIMAN OBNOVIO SRPSKU CRKVU, a sad je rešio da sredi i pravoslavno groblje

Region

Dobar glas daleko se čuje. Tako je i priča Mesudu Keranoviću iz sela Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini završila u medijima širom sveta

. Mesud, koji je islamske veroispovesti, obnovio je nedavno srpsku pravoslavnu crkvu u svom selu. I tu ne želi da stane!

Keranović je sada započeo novi poduhvat – rešio je i da sredi i pravoslavno groblje u Osredku koje je staro oko 300 godina. U selu Osredak pre rata živeli su Bošnjaci i Srbi.

Vremenom su svi stanovnici srpske nacionalnosti raseljeni. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je propadalo godinama i bilo u sve gorem stanju.

Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica Keranović. Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak su koristili za obnovu crkve.

U trenutku kada je krenula obnova, crkva je bila na korak do rušenja, priseća se Mesud. Napukli zidovi stare crkve ubrzo su skroz popucali i gotovo se razdvojili. Sada je međutim, situacija znatno drugačija.

Živim ovde više od 40 godina i moji prijatelji, pre sveg zla što je bilo, rat i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovde, stojimo, pričamo… A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja – priča Mesud Keranović.

Nekada je Mesud radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Razumevanje meštana je nažalost izostalo, ali na Mesudovu sreću, sinovi mu studiraju građevinu pa su puni ideja koje koriste projektu. Čovek koji je pokrenuo dirljivu priču dodaje da su se svi žitelji sela nekada zajedno tu igrali kao deca, bez podela. I žali što ih je rat podelio. Ali, nada se da je sa tim gotovo, i da će ljudi ubuduće biti ujedinjeni u dobrim i plemenitim delima, poput obnove ove crkve.

Kada se radi o njegovim komšijama iz detinjstva, Srbima, situacija je drugačija. Iako već godinama ne žive u selu, često ga obilaze. Njihove posete obeležavaju razgovori kraj ove crkve, pored koje je i razrušeno groblje. Ova tužna slika, između ostalog bila je okidač koji je kod Mesuda probudio volju za delanjem. Kako kaže nije mu prijatno da sa njima priča kraj ruševine, koja je njihova svetinja.

avaz.ba