USAMLJENOST SKRAĆUJE ŽIVOT JEDNAKO KAO PUŠENJE I PRETILOST

Zanimljivosti

Usamljenost je u rangu pušenja i pretilosti kada je riječ o njenom utjecaju na skraćivanje života i polako postaje javni zdravstveni problem, poručuju naučnici.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford i kineskog sveučilišta u Hong Kongu došli su do rezultata koji pokazuju da negativni emocionalni učinci društvene izolacije skraćuju život više od pušenja. Utvrđeno je da osjećaj usamljenosti, nesretnosti i beznađa dodaje dodatnih godinu i osam mjeseci na nečiju dob, što je čak pet mjeseci više od pušenja.

Stručnjaci vjeruju da hronična upala organizma, najvjerovatnije uzrokovana nesretnošću, oštećuje stanice i vitalne organe što utječe na naše zdravlje, a između ostalog i na to koliko ćemo dugo živjeti.

Šta kažu stručnjaci?

Laurie Theeke, profesorica sa Sveučilišta George Washington koja nije bila uključena u spomenutu studiju, ali se godinama bavi sličnom tematikom, rekla je za Daily Mail da nije nikakvo iznenađenje što usamljenost dovodi do bržeg starenja nego pušenje.

Proučavam ovo još od 2002. godine i postoje mnogi nacionalni skupovi podataka koji pokazuju da usamljenost vodi do kraćeg životnog vijeka, veće smrtnosti i većeg broja popratnih bolesti, tako da me ovi podaci uopće ne iznenađuju – rekla je Laurie koja tvrdi da usamljeni ljudi imaju veću razinu upale i tjeskobe, a također su manje aktivni što samo još dodatno pridonosi lošijem zdravlju.

Već je ranije dokazano kako je usamljenost usko povezana s povećanim rizikom od pojave gubitka pamćenja, odnosno nastanka demencije za nevjerovatnih 40 posto, ali i razvojem dijabetesa.

hayat.ba