„Kupim jutros majci kilo hleba i flašu jogurta, blizu 300 dinara“: Objava posle koje ćete se duboko zamisliti

Zanimljivosti

Poskupljenja prehrambenih proizvoda i usluga postala su toliko česta da ih je teško sve nabrojati, a građani ih svakodnevno osete. Društvene mreže prepune su komentara kojima stanovnici Srbije skreću pažnju na mnoge bezobrazno visoke cene koje više ne mogu da isprate njihova skromna primanja.

Jedan korisnik oglasio se na Tviteru napisavši da je kupio majci hleb i jogurt i da je račun za samo te dve stavke bio 300 dinara. A onda je podvukao računicu – ako bi njegova majka samo to jela mesec dana račun bi iznosio 9.000 što je skoro kao cela njena penzija!

Kupim jutros staroj majci flašu jogurta i kilo ‘leba, blizu 300 dinara. Kada bi samo to jela, mesec dana 9.000 dinara. Do njene penzije od 13.000 plati struju i telefon. Ništa kafa, ništa šećer, ništa so, voće, povrće… ništa garderoba i lekovi. I to je to. Srbija do Tokija“, stoji u njegovoj objavi, koja je izazvala puno reakcija i komentara.

U poslednje vreme svedoci smo svakodnevnih poskupljenja osnovnih namirnica. Cena povrća beleži značajan rast koji se najbolje ilustruje na primeru krompira koji je u maju ove godine bio skuplji 208,3 odsto nego pre godinu dana. Ranije smo mogli kiflu i čašu jogurta da kupimo za 50 dinara, a danas samo čaša jogurta košta toliko. 10 rolni toalet papira u aprilu 2021. plaćali smo od 199 do 268 dinara, a u aprilu ove godine od 255 do čak 390 dinara.

Sa poskupljenjem od 1. septembra prosečna cena kilovat sata biće 8,144 dinara veća u odnosu na postojeću cenu. Prosečne cene gasa za kupce od 1. avgusta takođe su poskupele za devet odsto. Prošle sezone cenaa uglja se kretala od 8.000 do 23.000, a sada je od 9.000 do oko 40.000 za tonu.

Spisak poskupljenja se tu ne zaustavlja, a mnogi se pitaju kako će sa svojim primanjima „izgurati“ mesec, budući da je minimalac daleko ispod iznosa prosečne potrošačke korpe.

espreso.co.rs