DJEČAK (10) ŽIVI POTPUNO SAM NAKON GUBITKA RODITELJA: ZA POSVAJANJE NE ŽELI NI ČUTI; ‘MOGU SE SAM BRINUTI O SEBI’

Region

Dane i noći provodi u napuštenoj kolibi s krošnjama s krovom, ali ne želi da ga usvoji druga porodica
Dok je glavna briga većine desetogodišnjaka učenje zadataka i pisanje, Dang Van Khuyen provodi dane radeći u poljima oko svog skromnog doma u zabačenom selu u Vijetnamu. Ovaj dečak izgubio je čitavu porodicu, ali odbija da bude usvojen.

Sve svoje obveze je preuzeo
U vrlo ranoj dobi izgubio je majku i morao je živjeti s bakom dok je otac tražio posao u građevinarstvu. Ali stvari su se pogoršale nakon što mu je otac poginuo u nesreći na poslu i baka se predomislila u drugo selo, ostavivši ga potpuno samog.

Prije toga otac ga je podržavao, a baka ga je kuhala i brinula o njemu. Sada mala Dang više nema nikoga i preuzela je sve odgovornosti. U video klipu vijetnamskih medija, 10-godišnjak sadi povrće u polju i skuplja mladice bambusa za kuhanje.

Dane i noći provodi u napuštenoj kolibi s krošnjama s krovom, ali ne želi da ga usvoji druga porodica, prenosi Oddity Central. Nakon što je čuo za smrt Dargovog oca, njegov učitelj uspio je prikupiti dovoljno novca za sahranu i upozorio je lokalne vlasti na dječakovu situaciju.

Nikada nije propustio dan u školi
Budući da baka nije željela voditi brigu o dječaku, hraniteljica i usvajanje za njega bila su jedina opcija, ali dječak je odlučno odbio rekavši da može voditi brigu o sebi. Sam uzgaja bambus i sadi povrće, dok ga velikodušni susjedi opskrbljuju drugim namirnicama, poput riže.

Iako odbija čak ni da je usvoji, Dang priznaje da spavanje svake noći dok vjetar vijuga kroz zidove njegovog doma nije najprijatnija stvar na svijetu. Otkako je njegov učitelj podijelio priču o njemu, vijetnamski mediji počeli su pisati o njegovoj zadivljujućoj hrabrosti i počeli su primati podršku iz cijele države.

Neki su nudili da ga usvoje, dok su drugi izrazili želju donirati hranu, ali nije jasno koliko je pomoći ponizni dječak uopće spreman primiti. Ono što posebno zadivljuje je činjenica da mali Vijetnamski, uprkos svojim naporima, nikada nije propustio dan u školi. Vozi se biciklom svakog jutra i pohađa časove, a zatim se vraća kući kako bi obavljao svoje svakodnevne poslove.

novipocetak.com