SAZNAJEMO Nema prekida pregovora Srbije sa EU, postignut kompromis u Evropskom parlamentu

Region

Najveće grupacije u Evropskom parlamentu dogovorile su kompromisni amandman na Nacrt izveštaja o strategiji proširenja kojim se Evropskoj uniji predlaže prekid pregovora sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji. Prema našim informacijama, tekst amandmana je blaži u odnosu na ono što piše u aktuelnom Nacrtu izveštaja i u njemu se ne pominje prekid pregovora sa Srbijom.

O Nacrtu izveštaja o strategiji proširenja evroparlamentarci raspravljaće na Spoljnopolitičkom odboru EP, koji je zakazan za 13. oktobra, a glasanje o konačnoj verziji rezolucije uslediće verovatno u novembru.

Do tada će evroposlanici moći da podnose amandmane, a kako saznaje Nova.rs, najveće grupacije u EP – socijalisti, zeleni, liberali i narodnjaci napravili su kompromisni amandman koji se odnosi na Srbiju i on će gotovo sigurno biti usvojen.

Taj amandman je blaži u odnosu na stavku koja se nalazi u Nacrtu izveštaja.

“Unaprediti pristupne pregovore sa Srbijom, samo ako se ona uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za proces proširenja”, piše u amandmanu.

U njemu se ne pominje mogućnost prekida pregovora EU sa Srbijom, ukoliko ne uvede sankcije Rusiji. Ipak, nikakav napredaka ka EU neće biti moguć bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, ali i bez značajnog napretka u reformama. Reforme se ne pominju u aktuelnom Nacrtu.

Nakon što je Nikola Selaković u Njujorku potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije sa Sergejom Lavrovim, stizale su oštre reakcije iz EU, u kojima je između ostalog navedeno da bi to mogao da bude signal za prekid pregovaračkog procesa sa Srbijom.

I druga po veličini grupacija u EP – Evropske socijaldemokrate saopštile su da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.

nova.rs