Poslanici EU: Ne možemo nastaviti pregovore ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Region

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasilla se putem svog zvaničnog Tviter naloga i osudila Selakovićevo i Lavrovo potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Socijaldemokrate osudile su potez srpskog ministarstva spoljnih poslova, koji je prethodnih dana izazvao brojne negativne reakcije, naročito od strane zvaničnika Evropske unije.

EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izveštaju Parlamenta o proširenju“, navele su socijaldemokrate.

Oni su preneli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao: “Veoma je razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU”.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Ovaj potez Srbije naišao je na osudu širom EU zato što usled gorućeg rata u Ukrajini potpisuje sporazume sa Rusijom i ignoriše pozive da se uvedu sankcije Rusiji. Tako je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poručila da je plan saradnje Srbije i Rusije možda signal da se zamrznu pregovori sa EU.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

nova.rs