Bajdena je na sahranu kraljice dovezla “Zver”: Jedini svetski lider koji je dobio dozvolu da ne ide autobusom?

Svijet

Predsednik SAD Džo Bajden stigao je nešto posle 11 sati u Vestminstersku opatiju, a britaski mediji pišu da je jedini svetski lider kojem je dozvoljeno da koristi sopstveni prevoz do i od mesta sahrane kraljice Elizabete Druge.

Za razliku od većine posetilaca Londona iz inostranstva, Bajden nije koristio usluge lokalnog servisa za automobile ili iznajmio vozilo iz flote automobila za iznajmljivanje.

Umesto toga, američki predsednik je putovao u istom napravljenom, blindiranom državnom automobilu koji ga vozi na bilo koje putovanje van Bele kuće, bilo strano ili domaće.

Njega je na sahranu dovezla “Zver”, a pratila ju je kolona od šest vozila, prenosi Sky news.

Nazvan “Zver” od strane agenata Tajne službe zaduženih za vožnju, službeni kodni naziv Tajne službe automobila je “Stagecoach”.

Automobil je u potpunosti oklopljen sa gumama dizajniranim da održavaju kretanje automobila čak i ako sva četiri točka primaju dolaznu vatru. Ima mogućnosti noćnog osmatranja i može da izbaci dimne zavese i naftne mrlje kako bi zbunio svakoga ko želi da ga prati.

Prema NBC-u, oklop vozila se sastoji od aluminijuma, keramike i čelika i može biti debeo i do osam inča u nekim tačkama.

Prozori automobila se ne otvaraju, a napravljeni su od stakla otpornog na metke debljine pet inča. A za vrata automobila se kaže da su teška kao ona u putničkom avionu Boeing.

Takođe je hermetički zatvoren i zvučno izolovan – unutrašnjost ima zvučnike tako da putnici mogu da čuju šta se dešava van automobila – i nosi zalihe kiseonika u slučaju hemijskog ili biološkog napada.

(Telegraf.rs)