U Minhenu počeo Oktoberfest nakon dvije godine pauze: Najveći njemački festival

Showbizz

U Minhenu nakon dvije godine pauze danas otvoren čuveni Oktoberfest.

Uz tri udarca čekića i tradicionalni poklič “O’zapft is” koji označava “vrijeme za žurku”, gradonačelnik Minhena Dieter Reiter službeno je otvorio svečanost nakon dvije godine pauze.

Oktoberfest obično privuče oko šest miliona posjetilaca svake godine na prepuna festivalska mjesta u glavnom gradu Bavarske. No, festival se nije održao 2020. i 2021. godine jer su se vlasti borile s nepredvidivim razvojem koronavirusa što je razočaralo mnoge Bavarce, ali i turiste.

Ove su brige ostavljene po strani jer je grad krajem aprila najavio da će Oktoberfest biti održan, a Reiter je u subotu rekao da je to bila dobra odluka.

“Drago mi je da konačno možemo proslaviti zajedno”, rekao je guverner Bavarske Markus Soeder na ceremoniji otvaranja.

“Mnogo je onih koji kažu: ‘Možemo li, zar ne? Je li sada prikladno?’ Želim samo jedno da kažem: Iza nas su dvije-tri teške godine, niko ne zna kakva će tačno biti ova zima, a potrebna nam je radost života i snage”, dodao je.

Kako to obično piva, pivo je u litarskim kriglama “poteklo” na Oktoberfestu, rijeke ljudi su ispunile mjesto na kojem se održava, a muzika i bavarska hrana upotpunjavaju tradicionalni događaj.

Klix.ba