“PRESECAJU VOZAČE, PROLAZE NA CRVENO”! Bahatost dostavljača uzela maha: Okanović za Espreso otkrio ko je ODGOVORAN

Region

Osim u prestonici, dostavljača ima u gradovima širom Srbije, a poražavajuća je činjenica da se na desetine kurira svakog dana povredi zbog bahate vožnje bicikala ili motora

Dostavljači svakog dana jurcaju beogradskim ulicama, uglavnom za prevoz koriste bicikl ili motor i ponašaju se kao da za njih pravila u saobraćaju ne važe, što često može da ugrozi kako njih tako i ostale učesnike u saobraćaju.

Osim u prestonici, dostavljača ima u gradovima širom Srbije, a poražavajuća je činjenica da se na desetine kurira svakog dana povredi upravo zbog nesavesne vožnje bicikala ili motora

Dostavljači su prepoznatljivi po glomaznim rančevima u kojima prenose gotovu hranu ili neke namirnice, ali osim toga u oči upada i to što retko koji kurir nosi kacigu, a o prelasku na crveno svetlo na semaforu i vožnji preko trotoara da ne pričamo.

Naime, svesni smo da dostavljači trpe pritisak i da su u konstantnoj žurbi i ne biraju kuda će da prođu kako bi im satnica bila što isplativija. Međutim, često se dešava da voze po trotoarima, u pešačkim zonama kao što je npr. Knez Mihailova kroz koju neretko prolete pored pešaka i stiče se utisak da nisu svesni posledica.

Podsetimo se slučaja kada je mladi dostavljač (16) lakše povređen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Ulici Vojvode Mišića u Nišu. Mladić je, naime, svojim biciklom podleteo pod džip.

Nakon što su mu konstatovane lakše povrede i ukazana pomoć dečak je pušten na kućno lečenje.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju za portal Espreso ispričao je da je bahato ponašanje dostavljača uzelo maha, kao i da prave ozbiljne saobraćajne prekršaje u kojima ugrožavaju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

“Ne prođe dan da nam ne stigne žalba na bahato ponašanje vozača koji rade za neku od dostavnih kompanija. Vozači nam se najčešće žale na dostavljače na biciklu koji prolaze na crveno svetlo ili naglo presecaju njihovu putanju, dok se pešaci najčešće žale na bicikliste i mopediste koji se velikom brzinom kreću trotoarom. Takođe veliki broj učesnika u saobraćaju žali se na dostavljače koji voze suprotnim smerom u jednosmernim ulicama, i na bicikliste koji bez ijednog svetla voze noću”, pojašnjava naš sagovornik.

Kako kaže Okanović, veliku odgovornost za ovakve situacije imaju i kompanije za koje dostavljači rade

“Jedan od osnovnih problema jeste taj što kurir zarađuje po izvršenoj dostavi, i što više dostava izvrši to više novca zaradi u toku smene. Takav način zarađivanja direktno motiviše dostavljače da ignorišu pravila i osnovnu kulturu ponašanja u saobraćaju. Iako za prekršaj koji izvrši dostavljač generalno odgovara on lično, mislim da veliku odgovornost imaju kompanije čiji logo se nalazi na kutiji koju dostavljač nosi”, kazao je Okanović.

Naš sagovornik podsetio je i na skorašnji slučaj kada je dostavljač ostao bez posla zbog toga što je poslao privatnu poruku jednoj korisnici kurirskih usluga o čemu je portal Espreso već pisao. Kompanija je brzo reagovala u pomenutoj situaciji, ali kada su u pitanju saobraćajni prekršaji, niko se ne oglašava.

“Svedoci smo da je jedan dostavljač nedavno ostao bez angažmana jer je poslao privatnu poruku korisniku aplikacije, sa obrazloženjem da je ugrozio privanost korisnika. Postavlja se pitanje zašto dostavne kompanije tako ne reaguju i kada dostavljač ugrožava živote ostalih učesnika u saobraćaju? Pošto se svi dostavljači prate putem GPS uređaja, dostavna kompanija veoma lako može utvrditi kada dostavljač krši pravila saobraćaja. Ozbiljna kompanija angažovala bi i interne kontrolore na terenu koji bi neposredno pratili ponašanje dostavljača, međutim očigledno da dostavne kompanije zanima samo profit, dok im bezbednost učesnika u saobraćaju pa i samih dostavljača, nije u sferi interesovanja”, zaključio je Damir Okanović za naš portal

espreso.co.rs