Munja udarila u avion na letu Dubrovnik – Zagreb: ‘Vidjela se plava svjetlost, čuli su se urlici’

Region

Taman kad smo se približavali Zagrebu i počeli slijetanje te prošli oblake, munja je udarila u avion. Odjednom se pojavilo plavo svijetlo i čuo se baš jak udarac, kao da doživiš sudar, ispričao nam je čitatelj

Među putnicima na letu Croatia Airlinesa koji su putovali iz Dubrovnika u Zagreb nastala je panika kada je negdje prije slijetanja u Zagreb u zrakoplov udarila munja.

– Taman kad smo se približavali Zagrebu i počeli slijetanje te prošli oblake, munja je udarila u avion. Odjednom se pojavilo plavo svijetlo i čuo se baš jak udarac, kao da doživiš sudar – ispričao nam je čitatelj koji je putovao zrakoplovom iz Dubrovnika za Zagreb.

Među putnicima je tada, kaže, nastala panika.

– Nastala je panika, čuli su se urlici. Kada su shvatili što se dogodilo su se smirili. Uz turbulencije smo ubrzo uspjeli sletjeti – kazao nam je čitatelj.

Cijelu situaciju nam je potvrdio i glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić.

– Kapetan je uoči slijetanja prijavio da je došlo do udara groma. Zrakoplov je detaljno pregledan te nisu pronađena nikakva oštećenja te će biti ponovno uključen u promet po planu.

Sigurnost putnika prilikom udara nije bila ugrožena, a otkrio nam je i zašto je tako.

– Što se tiče sigurnosti putnika, zrakoplov je proizveden i konstruiran po principu faradeyevog kaveza, odnosno on je kao jedna čelična mreža, što znači da štiti od većih oštećenja prilikom udara groma jer se elektricitet prenosi u atmosferu preko statičkih ispražnjivača – objasnio nam je.

24sata