POSLJEDNJA ŽELJA KRALJICE ELIZABETE: Sa svojom krunom, zauvijek napustila palatu – “Znala je da se neće vratiti”

Svijet

Kraljica Elizabeta bila je na tronu više od sedam decenija, a njen život oduvijek je intrigirao javnost.

Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je 8. septembra tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate. Na tronu je provela više od sedam decenija, a njena pojava intrigirala je javnost. Svi su željeli da znaju kako se hrani, šta je nosila u tašni, kakva je majka. Njen najstariji sin, kralj Čarls i njena jedina ćerka, princeza Ana sa majkom su provela posljednje trenutke.

“Imala sam sreću da provedem sa svojom najdražom majkom poslednja 24 sata njenog života. Bila mi je čast i privilegija da je pratim je na njenim posljednjim putovanjima. Svjedočiti ljubavi i poštovanju koje su toliki ljudi pokazali na ovim putovanjima bilo je i ponizno i inspirirajuće. Svi dijelimo jedinstvena sjećanja. Zahvaljujem svima koji dijele naš osjećaj gubitka. Možda smo sada svkesni koliko smo njenu pojavu i doprinos našem nacionalnom identitetu uzimali zdravo za gotovo. Takođe, sam jako zahvalna na podršci i razumevanju koje pružate mom dragom bratu dok preuzima na sebe ulogu monarha. Mojoj majci, kraljici, hvala”, napisala je princeza Ana, dok je Čarls smrt majke opisao kao trenutak najveće tuge za njega i članove kraljevske porodice

Kraljica je svoje posljednje dane provela u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a kraljevski stručnjaci tvrde da je znala da joj se bliži kraj.

“Znala je da se neće vratiti. Mislim da je željela da posljednje dane svog života provede u Balmoralu”, rekla je savetnica britanske kraljevske porodice Kejt Nikol za BBC.

Ona je istakla da su kraljicu za Balmoral vezivale lijepe uspomene.

“Ta odluka govori da joj je to mjesto bilo najugodnije i da je za njega vezuje mnogo lijepih uspomena. Bila je svesna da sa njenim zdravstvenim problemima putovanje neće biti lako, ali nije odustajala”, tvrdi Nikol.

“Balmoral je bio jedino mjesto gdje je mogla da zaboravi na krunu i bude, supruga, majka, baka i prabaka. Dio nje je znao da se neće vratiti. Mislim da je željela da premine u Balmoralu”, zaključila je stručnjakinja.

“Tamo je odlazila još od najranijeg detinjstva. Tamo ju je princ Filip zaprosio, a tamo su proveli i medeni mjesec. To mjesto pršti sretnim uspomenama’, komentirasala je za magazine “People” Sali Bedel Smit autorka biografiju “Kraljica Elizabeta – život savremene vladarke”.

novi.ba